A Occident tenim diferents cultures gastronòmiques, cadascuna amb les seves particularitats, però totes amb característiques comunes. Els països mediterranis cuinen amb oli d'oliva, mengen cereal i beuen vi; els nòrdics fan servir mantega, tenen diferents plats de peix i dinen força més d'hora que aquí. Però a Occident, i especialment a Catalunya, el que no és gens habitual és el consum d'insectes, una pràctica molt estesa en països com Mèxic o l'Índia. Però que no sigui habitual no vol dir que no existeixi. A Osona hi ha una fàbrica de farina que elabora productes per a consum humà fets a basa d'insectes.

Una granja de grills a Osona

L'empresa Grillco és l'única de Catalunya que elabora productes alimentaris fets a base d'insectes. Concretament, es dediquen a l'elaboració de farina feta de grills. Grillco va néixer gràcies als chapulines, un producte típic de la cuina mexicana fet de grills. A Mèxic els grills es mengen sencers, però com que a Catalunya la barrera cultural encara és molt forta, els impulsors del projecte van creure que la millor manera de treballar amb els grills era fent-ne farina. La comercialització d'insectes a la Unió Europea és legal des de fa 3 anys.

La farina de grill serveix, entre altres receptes, per fer galetes. / Foto: Unsplash

Francesc Picornell, Juliana Villasante i Bernat Monter són els artífexs de Grillco. Picornell és expert en administració i direcció d’empreses, Villasante és especialista en R&D d’alimentació i esportista d’alt rendiment i Monter és arquitecte de vendes i idees de negoci. L'objectiu del projecte, segons els seus responsables, és "generar un impacte positiu en la sostenibilitat del sistema alimentari i promoure una alimentació més sostenible i conscient sobre l’ús dels recursos".

Un producte sostenible

Els grills són un producte ric en nutrients. La cria d'aquest insecte, a més, és més sostenible que la d'altres aliments perquè consumeix menys aigua i menys espai. Sant Miquel de Balenyà és la localitat on s'ubica la granja de Grillco, dins el municipi de Seva. En total hi tenen 3 milions d'insectes separats en dues zones: la de cria i la d'engreix. Quan van començar el projecte, van comprar grills a productors del nord d'Europa, on sí que està més estesa aquesta pràctica. Per fer que es reprodueixin, els grills han d'estar entre 28 i 30 graus i tenir una humitat del voltant del 50 % durant 36 dies, moment en què arriben a l'edat adulta i ponen els ous. A l'hora de fer la farina, els grills es congelen i s'esterilitzen per a després triturar-los i envasar-los. La farina de grill és rica en vitamina B12, proteïna, zinc, ferro o fibra, entre altres nutrients.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!