El veganisme i el vegetarianisme guanyen cada vegada més adeptes per motius que van des de la recerca d'una dieta més saludable fins a l'ecologisme. Les dietes d'ambdós es basen fonamentalment en plantes o aliments d'origen vegetal, com fruites, verdures, grans, bolets i llegums, el que en anglès es coneix com a dietes plant-based, i que cada vegada estan més en auge.

Les dietes d'ambdós es basen fonamentalment en plantes o aliments d'origen vegetal

Verdures
Verdures / Font: Unsplash

Principals diferències entre vegà i vegetarià

La línia de definició és bastant clara, però sovint confosa per les empreses que venen productes alimentaris, gurmets i xefs. Com els vegans, els vegetarians no mengen carns animals com: pollastre, porc, vaca, ni animals marins, entre d'altres.

Els vegetarians poden consumir productes d'origen animal

A més de no consumir cap carn animal, un vegà no menja ous, productes lactis o qualsevol altre producte derivat d'un animal. Els vegetarians, d'altra banda, tendeixen a menjar ous i productes lactis com la llet.

Ús de productes testats en animals

Els vegans també eviten l'ús de productes que han estat provats en animals, com a maquillatge i cremes per a la pell, o productes fets de pells d'animals tals com cinturons de cuir i sabates. Però els vegetarians tendeixen a ser una mica més indulgents quan es tracta d'utilitzar productes derivats dels animals.

El concepte de vegà és més clar que el de vegetarià

Quan es tracta de ser vegetarià, la definició no sempre és clara. Es poden trobar vegetarians que no mengen lactis, però mengen ous, o vegetarians que no mengen ous o lactis, però porten un cinturó de cuir. El veganisme, tanmateix, està clarament definit: no menjar carn animal, no utilitzar productes provats en animals o utilitzar productes derivats d'animals, per la qual cosa el veganisme és més que una dieta.

Vegs
Vegs / Font: Unsplash

Altres dietes a tenir en compte

Més enllà del veganisme o vegetarianisme, hi ha altres dietes que tenir en compte, com són:

  • Ovolactovegetarians: És una dieta on no es consumeix ni carn, ni peix ni marisc però sí ous o lactis.
  • Flexitarians: Persones que segueixen una dieta basada en productes vegetals però també s'alimenten de carn o peix de forma esporàdica.
  • Lactovegetarians: Es tracta de persones vegetarianes que sí que consumeixen lactis però no l'ou o la mel.
  • Frugivoristes: Es tracta d'una dieta derivada del vegetarianisme el consum principal del qual són fruites.
  • Ovovegetarià: Dieta vegetariana que només pot menjar ous, rebutjant altres productes d'origen animal.
  • Crudivegans: Dieta que defensa que els aliments s'han de cuinar en el seu estat natural (crus) per mantenir intactes els nutrients.
  • Apivegetarians: Igual com en altres dietes, no consumeixen menjar animal però, en aquest cas, sí que consumeixen un únic producte d'origen animal: la mel.
  • Pescetarians: No consumeixen carn però sí peix i marisc.