"Els nostres clients sempre ens han dit que els xuixos de la Triomf eren els millors del món", comenta entre rialles i amb orgull Gisela Bellart. La pastissera, tercera generació al capdavant de la pastisseria Triomf al barri de Poblenou, a Barcelona, comença la jornada cada dia abans de les 6 del matí per intentar respondre al boom de clients que volen comprar el Millor xuixo del Món. I és que la pastisseria ha passat de vendre 20 xuixos diaris i 40 els dissabtes i els diumenges a esgotar existències cada matí, tot i preparar-ne 800 cada dia. Tot, després de guanyar la quarta edició del concurs Millor Xuixo del Món, celebrat a L’Escala, a l'Alt Empordà, el passat 10 de març.
Els secrets: la crema i la massa cruixent
Des de fa 18 anys, la Gisela Bellart prepara els xuixos tal com ho feia el seu avi, Antoni Bellart. Ell va fer la mili a Figueres i allà va aprendre a fer-ne. De fet, en feia mil al dia. Quan va acabar el servei militar, va portar la recepta cap a la seva pastisseria del Poblenou de Barcelona, als anys 50.
Més enllà de la recepta, la Gisela defensa que la qualitat dels ingredients és la clau: farina, llevat, sal, sucre, aigua i llard per a la massa; llet, sucre, rovell d'ou, pell de llimona, maizena i canyella, per a la crema. Juntament amb la qualitat dels ingredients i la mà del pastisser, qui dona forma a la massa i fa els xuixos un a un, un altre element clau per assaborir el xuixo perfecte és que sigui del dia. "D'un dia per l’altre, la crema i la massa perden sabor i cruixent", argumenta Bellart.
La Gisela s'havia presentat a totes les edicions del concurs el Millor Xuixo del Món, amb la sensació que "alguna cosa fallava". A l'obrador, van decidir que potser calia posar-hi més crema, ja que, després de fregir el xuixo, la proporció massa/crema disminuïa. "Vam arriscar afinant la massa i posant més crema, sempre tenint en compte que, un cop a la fregidora, aguantés", explica Bellart. Sembla que el millor xuixo del món no té altres secrets: "Una matèria primera de la millor qualitat i les mans amb experiència del professional. I, per a l'arrebossat, sucre i canyella", matisa la pastissera, que el 2021 va rebre el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, que atorga la Generalitat de Catalunya.
72 anys de pastisseria i tradició al Poblenou
La Triomf va néixer el 1952 a la Rambla de Poblenou com una pastisseria/xarcuteria, perquè els pares del fundador, Antoni Bellart, eren carnissers i xarcuters. L’any 1993, el negoci va passar a mans de la segona generació, que el convertiria en pastisseria amb zona de degustació, especialitzada amb bombons, pastes de te i pastissos tradicionals.
Com a neta del fundador, la Gisela Bellart va tenir clar que algú dels vuit nets havia de continuar el llegat familiar i també formar part d’aquesta xarxa de comerços tradicionals que sobreviuen a les dècades i als usos i costums de les ciutats. "Per estar al capdavant d’un negoci, penso que has de conèixer tot el seu entramat. Vaig estudiar quatre anys de pastisseria i fins ara”, explica orgullosa de ser el present i futur de la Triomf.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!