Originari d'Amèrica Central i del Sud, el pebrot ha esdevingut un element essencial a les cuines d'arreu del món, especialment la catalana. De pebrots n'hi ha de molts tipus: grans, petits, vermells, grocs, verds, picants, sucosos... A Catalunya, zones com el Baix Llobregat o l’Alt Empordà són conegudes per la producció de pebrots de qualitat, especialment de les varietats vermella, verda i groga. Sigui quin sigui el que escullis, avui t'expliquem tot el que pots fer amb aquesta verdura, una de les més típiques de les receptes tradicionals catalanes.

Una verdura catalana

A la cuina catalana, el pebrot és protagonista de nombroses receptes tradicionals. Alguns dels plats més destacats inclouen:

  • Escalivada: Un plat senzill i delicat fet amb pebrots, albergínies i cebes rostides al forn o a la brasa. Sovint s’acompanya amb pa amb tomàquet i anxoves. També se li pot afegir un tall de llonganissa. És la versió catalana i millorada de la pizza italiana.
  • Pebrots farcits: Farcits de carn picada, arròs o verdures, cuits al forn i amanits amb herbes mediterrànies, els pebrots farcits són el vehicle perfecte per aprofitar els pebrots, siguin grossos o petits.
  • Sofregit: Base indispensable de plats com l’arròs o la fideuada, on el pebrot vermell aporta dolçor i profunditat al sabor. Malgrat que per a fer un sofregit en tens prou amb ceba i tomàquet, el pebrot és la tercera pota d'un trípode que eleva la cuina al següent nivell.
  • Pebrots del piquillo: Tot i que són originaris de Navarra, els pebrots del piquillo farcits també tenen presència a Catalunya, especialment quan s’emplenen de bacallà o marisc. Són una evolució dels pebrots farcits i una autèntica bomba de sabor.
Pebrots i tomàquets al mercat de Santa Caterina / Foto: Carlos Baglietto

Sigui com a ingredient principal o com a complement, el pebrot ha guanyat un lloc d’honor a les nostres taules i continuarà delectant-nos amb el seu color, sabor i versatilitat

Una hortalissa sorprenent

El pebrot no només és ric en vitamines C i A, sinó que també és una font important d’antioxidants. Una curiositat poc coneguda és que el pebrot vermell conté molta més vitamina C que una taronja. També cal destacar que el pebrot es pot consumir tant cru com cuinat, cosa que li confereix una enorme versatilitat a la cuina. En el cas del pebrot rostit, el seu sabor dolç i fumat és un dels secrets millor guardats de moltes receptes. Sigui com a ingredient principal o com a complement, el pebrot ha guanyat un lloc d’honor a les nostres taules i continuarà delectant-nos amb el seu color, sabor i versatilitat durant molts anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!