L'auge de les pastisseries anglosaxones a Catalunya ha vingut acompanyada d'un desplaçament de la brioixeria tradicional per productes importats de fora que fins fa poc no s'havien vist gaire. Pastissos com el brownie, pastissets com els muffins o altres productes com els pancakes són força habituals a la majoria de barris. Està molt bé innovar i tastar coses noves, però també és important mantenir les receptes i elaboracions tradicionals. Per això avui t'expliquem algunes postres catalanes que no coneixes i que s'assemblen molt a les habituals preparacions anglosaxones que segur que t'has fet un fart de veure.

Dolços tradicionals

Sigui per postres, per berenar o per esmorzar, els dolços catalans són una delícia que no et pots perdre. Consumits amb moderació, són un plaer irresistible i formen part del patrimoni pastisser de casa nostra. Un dels problemes de la globalització és que ha desplaçat algunes d'aquestes receptes de sempre i les ha substituït per productes similars, però amb noms anglesos. Aquí en tens alguns exemples:

Coc de xocolata

Pel nom és fàcil intuir que es tracta d'una mena de coca de xocolata, però segurament si et diuen brownie, de seguida et vindrà al cap un pastís més concret. I per què anomenar-lo així quan ja tenim una manera de dir-ho en català? El coc de xocolata és un pastís, com el seu nom indica, de xocolata. Es pot preparar de diferents maneres en funció del gust del consumidor, però la clau és que sigui esponjós, fosc i amb sabor de xocolata. Opcionalment, es pot servir acompanyat d'un gelat o amb xocolata desfeta, com si es tractés d'un coulant. Una preparació molt similar a la del conegut brownie, però amb un estil més tradicional.

Són unes postres regionals amb pocs productes que s'hi assemblin, però que podríem consumir i conèixer molt més si no fos per altres dolços de fora

Magdalenes casolanes / Foto: Albert Vilas

Magdalena

Pot semblar molt obvi, però no ho és tant. Segur que has vist mil llocs de cupcakes i muffins, establiments que venen una espècie de magdalenes, que en realitat no ho són. Les magdalenes, d'origen francès, no són de cap sabor. Bé, de sucre i mantega, però no tenen toppings ni cremes per sobre. Els cupcakes i els muffins, sí. Per tant, a diferència del coc de xocolata i el brownie, els cupcakes i les magdalenes són productes diferents, encara que s'assemblin molt. L'error habitual és confondre'ls i referir-nos a tot com a cupcake o muffin només perquè sona més modern.

Orelletes

Per últim, un dolç exquisit típic de Lleida. Les orelletes són unes oblees cruixents amb sucre que es poden prendre amb un vi dolç. Són unes postres regionals amb pocs productes que s'hi assemblin, però que podríem consumir i conèixer molt més si no fos per altres dolços de fora com els pancakes. Per què són més populars uns dolços estatunidencs que unes delicioses postres lleidatanes? Si bé és cert que no són ben bé el mateix, la forma i la manera de consumir-se s'assemblen força. Per tant, abans de berenar uns pancakes, mira de trobar una pastisseria que faci unes bones orelletes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!