Passejar per Barcelona és una experiència cada dia més curiosa. Als comerços que no entenen el català i a les cafeteries franquícia que estan envaint la ciutat, se'ls suma una nova moda molt curiosa que de segur no pares de veure quan vas pel carrer: els locals d'empanades argentines estan a tot arreu i ningú acaba d'entendre per què n'hi ha tants.

Per què hi ha tants llocs d'empanades argentines?

Primer van ser les pizzes italianes; després els kebabs turcs; fa no gaire el sushi japonès i ara arriben les empanades argentines. Hi ha plats d'altres gastronomies que aterren a casa nostra de la nit al dia sense saber massa bé ni com ni per què. I en el cas de les empanades, sembla que també han arribat per a quedar-se. Barcelona té, literalment, centenars de locals que en venen. De totes maneres, no és estrany que els argentins obrin negocis amb el seu plat estrella com a protagonista. Al cap i a la fi, només a Barcelona hi ha censats uns deu mil argentins. Un país amb una cultura gastronòmica carnívora cada vegada més famosa que esta triomfant a Catalunya, especialment entre els més joves.

Si hi ha una tradició forana anlehada pels amants de la carn són els coneguts 'asados' argentins

La carn sol ser l'aliment més popular entre els joves, especialment per a aquells a qui no els agrada la verdura -no sabeu el que us perdeu!-. I si hi ha una tradició forana anlehada pels amants de la carn són els coneguts 'asados' argentins. El que aquí es coneix com 'quedar amb els amics per fer una barbacoa', però amb producte típic del país llatinoamericà. Segurament aquesta influència, alimentada en gran mesura pels streamers i influencers d'origen argentí que triomfen a Espanya, ha ajudat a que els locals d'empanades argentines estiguin pujant com l'escuma.

Què són les empanades argentines?

Les empanades tradicionals que coneixem aquí se solen fer amb tonyina i tomata. Però la versió argentina d'aquesta recepta s'acostuma a farcir de carn. A mig matí, per dinar, per berenar o per sopar, les empanades són l'aperitiu perfecte per menjar a qualsevol moment del dia, i a més, d'una manera molt senzilla: les demanes, les agafes i te les menges pel carrer. Són, bàsicament, pasta farcida del que vulguis, i carn: amb verdura, pernil, formatge i fins i tot hummus. Són una manera senzilla -i força més sana que la pizza o el kebab- d'alimentar-se que s'ha sabut adaptar perfectament al model de negoci que busquen els barcelonins més cosmopolites.

L'altra cara de la moneda, però, sempre són els negocis que es veuen perjudicats per aquest auge incessant de les modes extrangeres. Benvingudes siguin totes les ofertes gastronòmiques d'arreu, però malaguanyat el qui cregui que un augment descontrolat d'una moda culinària pot aportar res de bo a la ciutat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!