El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? A ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.

La DOQ Priorat

Si alguna cosa té el Priorat és excepcionalitat. A ningú se li pot escapar en una passejada pel territori que es troba davant d’un paisatge singular, d’unes característiques que el fan ben diferenciat de qualsevol altre indret. Aquest sòl, clima i orografia única, sumat al treball d’homes i dones durant segles, han convertit el Priorat en autèntic tresor vitícola

La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els monjos cartoixans van portar des de Provença, al segle XII, els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la Cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ Priorat. 

Sòl, clima i orografia úniques, sumat a l’esforç d’homes i dones, fan del Priorat un autèntic tresor vitícola.

 

El cultiu de la vinya es troba distribuït en altituds que van des dels 100 metres sobre el nivell del mar, a les parts baixes dels termes de Bellmunt del Priorat i el Molar, fins a 750 metres, a les parts altes dels termes de la Morera de Montsant i Porrera. La configuració del cultiu es caracteritza per pendents que superen el 15% de desnivell en la majoria de casos, i algunes finques arriben al 60%. La tortuosa geografia d’aquesta zona fa que s’hagi de conrear la vinya en costers, alguns dels quals no permeten un accés mecànic, per aquest motiu es treballa amb les formes més tradicionals de conreu. El paisatge que generen aquestes vinyes és un dels trets característics del Priorat, que li donen aquesta personalitat tan acusada.

DOQ Priorat

Els noms de la terra: el que has de saber de cada vi

El Consell Regulador de la DOQ Priorat certifica l’origen i la traçabilitat dels vins elaborats des dels 115 cellers de la DOQ Priorat. A més, disposa d’un sistema de classificació propi anomenat “Els noms de la terra”, que posa l’accent a l’origen dels vins que elaboren els cellers. En concret, la iniciativa identifica a l'etiqueta els vins pel seu nom posant l'accent en tres valors: la transparència, la humilitat i la recuperació d’allò que un dia va ser. La classificació permet determinar l’origen de la següent manera:

  • Vi de Vila: Transmet la tipicitat privativa del mosaic paisatgístic d’una vila, la suma de la diversitat dels seus paratges vitícoles.
  • Vi de Paratge: Mostra l’essència encara més pura, un caràcter lligat a l’orografia, a la geologia i a un microclima més delimitat.
  • Vinya Classificada: Neix d’una producció vitícola individual de virtuts excepcionals, que ha de ser embotellada a part.
  • Gran vinya classificada: Representa mostres molt escasses de talent natural i històric: una commovedora aliança del caprici de la natura i una tradició que ha sabut interpretar i salvaguardar fins al present les joies vitícoles més exclusives, inalterades en el temps.

Els vins de Vila

La DOQ Priorat està formada per 12 zones de producció vitícola, les viles. Cadascuna de les diferents viles que conformen la DOQ Priorat responen a variables geogràfiques, ambientals, climàtiques, vitivinícoles, socials, històriques i econòmiques, a través de les quals es fixa l’arrel social del vi amb les arrels culturals de cada vila i s’identifica el vi amb cada una de les realitats socials d'aquestes, les quals van més enllà dels límits administratius existents.

Els vins de vila, aquells que s’han elaborat a partir de raïms d’una mateixa vila, són una expressió del vincle d’aquests vins amb el territori.

Un selecte ventall de varietats

Principalment, el Priorat és sinònim de vins negres, de característiques úniques. Elaborats sobretot amb Carinyena i Garnatxa negra, junt amb petites quantitats d’altres varietats, presenten una elevada concentració d’aromes molt complexes, carnosos i rotunds, abundants en boca i envoltats en notes de fusta molt elegants.

Els vins negres del Priorat gaudeixen de molt bona acollida, i és que s’han guanyat un prestigi just i merescut, tant en l'àmbit estatal com internacional. L’exportació frega el 70% de la producció. La producció mitja de la DOQ Priorat es de 5 milions d’ampolles, elaborades per un centenar de cellers.

Pel que fa als vins blancs, elaborats bàsicament amb Garnatxa Blanca, Macabeu i Pedro Ximénez, entre d’altres, partint del most verge i amb una fermentació a baixa temperatura, s’obté un equilibri perfecte entre fruitós i aromàtic, de vegades ampliats per la fusta de roure. Els blancs del Priorat s’han fet un lloc en el mercat en els darrers anys per la seva forta personalitat que els dona una identitat molt específica, assegurant una alta qualitat. Els generosos i rancis completen la producció de vins del Priorat. 

Per a més informació de la DOQ Priorat clica aquí.

#HoritzóINCAVI2025

Per tal de posar en valor les 11 DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situat al centre.