El vi més antic del món és de Sevilla, concretament de la localitat de Carmona. Un equip d'investigadors de la Universitat de Còrdova (UCO) ha descobert un recipient funerari que contenia les restes de vi més antigues trobades fins al dia d'avui. Es tracta d'un vi blanc de més de dos mil anys d'antiguitat, una troballa inèdita que bat el rècord de l'ampolla d'Espira, la que fins ara era la troballa arqueològica de vi més antiga del món.

El vi més antic del món

Un mausoleu romà descobert l'any 2019 a la localitat sevillana de Carmona és el lloc on s'ha trobat el vi més antic del món. Es tracta d'una urna funerària que contenia un líquid rogenc que, després d'una exhaustiva anàlisi química, s'ha determinat que era vi blanc de més de dos mil anys d'antiguitat. La troballa bat el rècord que fins ara tenia l'ampolla d'Espira, un recipient que es va trobar en una tomba alemanya del segle IV dC. En declaracions al Diario.es, l'arqueòleg municipal de l'Ajuntament de Carmona, Juan Manuel Román, afirma que "va ser molt sorprenent perquè quan vam trobar les urnes durant l'excavació vam donar per fet que contenien ossos; mai no ens haguéssim imaginat que hi pogués haver líquid".

"Certesa absoluta no en podrem tenir mai, però tenia certa confiança en què era un vi blanc"

Aquest és el recipient en què s'ha trobat el vi. / Foto: Juan Manuel Román

Un cop desenterrada la troballa, els arqueòlegs la van dur al laboratori. Allí es va comprovar que el líquid no procedís de filtracions a l'urna o de la condensació de la humitat de l'ambient. Un cop descartades aquestes dues hipòtesis es va procedir a l'anàlisi química i es va determinar que el líquid era vi.

Cap certesa, molts indicis

És pràcticament impossible determinar amb total exactitud el tipus de líquid que conté un recipient de l'època romana de més de dos mil·lennis d'antiguitat. Hi ha molts factors que juguen en contra de la conservació de les restes arqueològiques, el primer dels quals és el temps. El que sí que tenen els investigadors són indicis molt fiables del tipus de contingut de l'urna. El catedràtic del Departament de Química Orgànica de l'UCO, José Rafael Ruiz Arrebola, explica al Diario.es que "certesa absoluta no en podrem tenir mai, però tenia certa confiança en què era un vi blanc, perquè a l'anàlisi química no hi apareix l'àcid que prové de la descomposició de l'antocianina més abundant i apareix als vins negres". Una troballa de fa vint segles que permetrà als investigadors descobrir secrets del passat per poder seguir mirant al futur.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!