Són molts els aliments industrials processats que es venen als supermercats. Productes que surt molt a compte elaborar per motius econòmics i que poques vegades són opcions sanes. No obstant això, hi ha força gent que els consumeix. Ara bé, a banda d'escollir un producte per si és sa o no, el més important és conèixer què hi ha al darrere. Avui t'expliquem com s'elabora un dels productes de peix més populars del món, els bastonets de cranc.

Un producte industrial

El canal de YouTube AmazingProce explica com s'elaboren alguns dels productes alimentaris que consumim diàriament. Un dels processos que documenta és l'elaboració dels bastonets de cranc. Un nom que respon més a la forma i l'aparença del producte i no pas al contingut. Es tracta d'una imitació de la carn de cranc, habitualment feta amb una combinació de carn de peix i altres productes aromatitzants.

Es comença desossant el peix i rentant-ne la carn fins que s'aconsegueix una matèria primera amb la mínima olor possible a peix. És aleshores quan es treballa fins a aconseguir una textura i consistència de pasta. Quan la base del producte està llesta, se li comença a donar forma. Per fer-ho, la pasta de peix es barreja amb els ingredients extra, com els additius o aromatitzants que pugui dur la recepta de cada marca, i es passa en una màquina amb tubs cilíndrics que li donen forma.

Se'ls dona el característic color ataronjat de les barretes finals, d'aquesta manera, el producte és més atractiu de menjar

Després, els bastonets de cranc es bullen uns minuts. A més, durant el procés, als bastonets se'ls dona el característic color ataronjat de les barretes finals, sigui amb colorants naturals o artificials. D'aquesta manera, el producte és més atractiu de menjar. Després de la cocció, els bastonets es congelen perquè es mantinguin frescs. Un cop freds, es tallen els cilindres en la mida desitjada i s'empaqueten per a distribuir-los.

Un procés complet

L'elaboració dels bastonets de cranc involucra diferents fases de producció i requereix maquinària especialitzada. En tots els casos, com en qualsevol altra fàbrica de la indústria alimentària, se segueixen els estàndards sanitaris i el producte que es distribueix, per molt sa o poc sa que sigui, compleix la normativa legal i és sempre apte per al consum humà. El resultat, en aquest cas, és un producte versàtil, una mena de marisc barat que serveix com a alternativa al producte fresc per a moltes persones. 

Un procés d'elaboració, però, que potser fa perdre la gana als més llepafils, ja que una de les raons a l'hora d'escollir què mengem, com dèiem al principi, és saber i conèixer què hi ha darrere tot allò que ingerim.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!