A Catalunya es fan vins de primera qualitat a tots els racons del territori. Des de l'Empordà fins a Tarragona, passant pel Penedès o els vins d'alçada del Pirineu de Lleida. Però si hi ha un racó que destaca per la qualitat dels seus vins és el Priorat, l'únic territori amb una Denominació d'Origen Qualificada del país. I és precisament en aquesta comarca que Josep Grau Viticultor elabora alguns dels seus millors vins. 20 anys a cavall entre el Montsant i el Priorat difonent la cultura vitivinícola que ara es commemoren amb el nou vi elaborat en una vinya amb 150 anys d'història: El Pas de l’Estudiant.

De la inexperiència a l'excel·lència

Complir 20 anys fent vi pot semblar poc si tenim en compte els llegats d'algunes de les nissagues vinícoles més longeves de Catalunya. Són molts els cellers regentats per empreses familiars que passen de generació en generació. Josep Grau, però, va iniciar-se al món del vi pràcticament sense experiència. Ara fa 20 anys va sentir l'impuls de tornar als seus orígens quan va descobrir la seva passió pel vi. Va ser així com el 2003 es va assentar a Capçanes, municipi en el qual va adquirir la seva primera vinya per a elaborar vins emparats a la DO Montsant. Ara, no sols atresora i recupera vinyes úniques al Montsant, elaborant vins que reflecteixin l'entorn, sinó que també ho fa a la DOQ Priorat.

"El Pas de l'Estudiant és fruit d’un paratge de gran bellesa, a més de ser un dels més impactants del Priorat”

Recuperar el patrimoni

Entre els vins amb els quals recupera el patrimoni vitivinícola del territori hi ha El Pas de l’Estudiant, que, segons paraules de Josep Grau, és fruit d’“un paratge de gran bellesa, a més de ser un dels més impactants del Priorat”. El nom de la vinya en què s'elabora, que també dona nom al vi, té el seu origen en el camí que el creua per la seva part superior: un recorregut que feia diàriament a peu un nen de la Serra d’Almos fins a Capçanes per poder anar a escola, a més de cinc quilòmetres de distància. Segons la documentació trobada per Josep Grau, la història d'aquesta vinya es remunta a fa 150 anys, però després de l'estudi dels seus bancals s'ha pogut determinar que possiblement ja era una vinya molt abans.

Les vinyes que Josep Grau ha recuperat es van plantar el 1947. Després de 40 anys d'abandonament durant els quals el bosc es va menjar el conreu, Josep Grau va adquirir els terrenys amb l'objectiu de recuperar i dignificar el paisatge, sempre respectant la vinya supervivent. Aquest 2024 el celler ha aconseguit els permisos definitius per acabar de recuperar la vinya que havia estat envaïda pel bosc i començar els treballs de recuperació definitiva de la vinya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!