Si diem que són hores greus, segurament i tristament, no estarem exagerant. La cuina catalana, amb tota la seva força, talent i dimensió, no viu les seves millors hores a casa nostra. Sobretot a Barcelona. “Per cada restaurant de ramen, n'hi hauria d'haver 10 on tastar escalivada, fricandó i caragols”, reclama el xef Jordi Vilà, dels restaurants Alkimia i Alkostat. Una colla de periodistes del sector ens hem reunit a casa seva per conèixer l'última aventura del cuiner del Papiol: un manual d'autodefensa de la cuina catalana.
Manual d'autodefensa de la cuina catalana
“Fa temps que molts dels cuiners que ens arrelem a la rica tradició de la cuina catalana alertem que la nostra cuina està en perill”, diu en Jordi. La globalització, el triomf de la gran indústria, els canvis culturals que ens allunyen cada dia de les nostres pròpies cuines... a l’aire es respira una veritable sensació de fi d’època. El cuiner, que té a les vitrines una estrella Michelin, no pretén extingir els locals de cuina siciliana, francesa o xinesa. “Ells treuen pit de la seva cuina, la qual cosa està molt bé, i nosaltres ens nodrim d'ingredients o tècniques puntuals que ens enriqueixen. Ara bé, cal que també traiem pit de la gran cuina que fem. Perquè no només en destaca una recepta, sinó que tenim la sort que hi ha un munt de plats meravellosos de la cuina del nostre país dels quals ens podem sentir molt orgullosos”, exclama convençut.

Davant d'aquests nous temps difícils per a la nostra cuina, el que no podem fer és quedar-nos de braços plegats. Amb aquest ànim rebel, reivindicatiu i, també, batallador, Vilà presenta el Manual d’Autodefensa de la Cuina Catalana. Una peça que “vull que sigui un crit d’alerta, un espècie de manifest, però també una celebració de la cuina catalana i de tot allò que ha aportat a la gastronomia”, explica.
Consisteix en un pòster desglossat en nou 9 figures, acompanyades de 9 arguments que tothom que vulgui apuntar-se a defensar la cuina catalana hauria de conèixer. “Si la conversa social que ens duu a prendre decisions la domina qui escriu el relat, nosaltres hem buscat una manera d’incloure en el relat sobre la gastronomia aquestes nou idees”, afegeix. D’una forma divertida, desenfadada i, sobretot, desacomplexada a través del pòster, però també tasses i samarretes. Un marxandatge que, tal com ha anunciat en Jordi Vilà, veurà la llum en forma de llibre d'aquí a uns mesos.

Entre d’altres, el Manual d’Autodefensa de la Cuina Catalana parla sobre el Ramen i l’Escudella, però també de les pastes catalanes, del nostre esmorzar de forquilla, de l’escabetx o de les postres més nostrades. Alhora, també reflexiona sobre la importància de cuinar a casa i, com era d'esperar, del paper de les cuineres i cuiners que cuinen als restaurants.