El Bulli obrirà les portes el 15 de juny convertit en el primer restaurant museu del món. A partir d’aquest dilluns es podran comprar les entrades per visitar el restaurant de Cala Monjoi que va ser epicentre d’una revolució gastronòmica que va sacsejar la cuina del segle XX i pel qual van passar cuiners com René Redzepi , José Andrés, Andoni Luis Aduriz o Massimo Bottura, entre d’altres. Ferràn Adria resumeix així que podrà trobar el visitant: “Explica què va passar al Bulli, què era el Bulli”.
Les entrades, que es podran adquirir a partir de dilluns a la web d'elBullifoundation, valdran 27,5 euros (col·lectius com els jubilats, els estudiants, els joves, les persones amb discapacitat i els ciutadans de Roses disposaran de tiquets a un preu reduït de 20,5 euros). Les entrades inclouran el pàrquing a Roses i el trasllat des del poble fins a la cala Montjoi, un recorregut que es farà en autobús. El museu obrirà de dilluns a dissabte.
El restaurant museu ideat per Ferran Adrià vol mostrar la visitant que va passar a Cala Monjoi, tot el procés creatiu del treball que es va fer a la seva cuina al llarg dels anys. Es podrà fer gràcies a un recorregut a través de 69 instal·lacions d’una ruta que comença a l’exterior, amb una reflexió sobre la cuina i la innovació, el procés creatiu, les diferents fases de l’experiència gastronòmica i un tribut a tots els professionals de la cuina que van passar pel Bulli.
La cuina i el menjador d’El Bulli
Ja a l’interior, a l’edifici històric, es podrà visitar el menjador tal com era i la cuina, on es reprodueixen els plats icònics del Bulli així com el munt d’objectes que van dissenyar per presentar-los. També es fa repàs al ressò mediàtic que va tenir El Bulli arreu del món. La visita interior reivindica alguns dels espais més reconeguts popularment. Així, el visitant passarà per la terrassa, on podrà seure a la cobejada taula 25, en una zona que ret homenatge a cares conegudes d'El Bulli com la seva fundadora, Marketta Schilling, que va donar nom al restaurant a partir de la seva passió pels buldogs francesos; i Juli Soler, Ferran Adrià i Albert Adrià, que van convertir el restaurant en la meca de la gastronomia contemporània.
El museu restaurant, que ha requerit una inversió d’11 milions d’euros, estarà obert tres mesos, de juny a setembre. La resta de l’any les instal·lacions acolliran elBulliDNA, un espai d’investigació, experimentació i difusió gastronòmic on es treballarà amb grups multidisciplinaris. En la primera temporada de reobertura, que el xef Ferran Adrià i el director d'elBulliFoundation, Lluís García, entreveuen com un període "d'aprenentatge i experimentació", calculen que unes 200 persones puguin visitar l'equipament alhora, en una experiència que es calcula que s'allargui unes dues hores i mitja. Per facilitar l’accés a les instal·lacions, que ocupen prop de 4.000 metres quadrats, hi haurà una llançadora i pàrquing a Roses. També hi ha habilitada una zona d’aparcament al mateix complex.