Del 4 al 6 de novembre, el pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona acollirà una nova edició del Gastronomic Forum Barcelona (GFB), que reunirà més de 350 empreses de gastronomia, hostaleria i foodservice. Sota el lema "Re-pensem la restauració", el saló comptarà amb més de 130 xefs i experts del sector que abordaran els reptes de futur de la gastronomia a través d’un centenar de ponències, taules rodones i demostracions en directe.
El GFB comptarà amb un programa d’activitats i més de 130 ponents per repensar cap on va la restauració
GFB és el punt de trobada de referència per als professionals del sector. Entre les empreses expositores destaquen firmes com DAMM, BonÀrea, Makro, Assolim i Unox, juntament amb noves incorporacions com Bidfood, Meritem i Cominport.
Segons Josep Alcaraz, codirector de GFB, "el saló serà un espai per fer negoci, compartir experiències, descobrir innovacions i debatre sobre els grans reptes de la restauració". I Pep Palau, també codirector, destaca que es tractaran temes de màxima actualitat com la conciliació laboral, els nous horaris i l'aplicació de les noves tecnologies.
Els joves cuiners/es estan revolucionant la cuina
Sota el títol “Generació 90”, el saló planteja un eix temàtic que tindrà com a protagonistes xefs, sommeliers o bartenders que tenen menys de 35 anys i que exposaran la seva nova forma de veure la cuina, amb horaris més racionals, consciència ecològica i una reinterpretació de la tradició.
Una de les sessions més esperades és la dedicada al relleu generacional, que serà protagonitzada pels fills d'alguns dels xefs més prestigiosos de Catalunya: Martí i Marc Roca (Celler de Can Roca 3*, Girona), Carlota Puigvert (Les Cols 2*, Olot), Guillem Pérez (Miramar 3*, Llançà), i Pol Ruiz i Marc Cano (Aürt, Barcelona) que, sense un vincle familiar, recullen el relleu generacional.
Les noves generacions de cuiners/es volen revolucionar la cuina amb horaris més racionals, consciència ecològica i una reinterpretació de la tradició
GFB24 també donarà veu a projectes que destaquen per la contribució a la lluita per un món més just a través de la gastronomia. Sota la premissa "El poder transformador de la cuina", el saló donarà a conèixer figures internacionals com Selassie Atadika (Midunu, Ghana), que va obrir un restaurant al seu país natal on treballa amb un equip format només per dones.
També es presentarà el projecte d'Andrés Torres i Sara Pérez (Casa Nova, una estrella Michelin + una estrella Michelin Verda) que, fa només uns mesos, va rebre el Basque Culinary World Prize per la seva intervenció, des de la cuina, en situacions de crisi a escala global. Per exemple, recentment, han estat cuinant a Beirut per als desplaçats pel conflicte araboisraelià.
2025 és l'any de la cuina catalana
Aquest 2025, Catalunya s'estrenarà com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. I en aquest marc, un altre dels eixos temàtics del saló serà “La cuina catalana”, i comptarà amb noms fonamentals al panorama gastronòmic com són Oriol Castro i Eduard Xatruch de Disfrutar (3 estrelles Michelin, millor restaurant del món a la llista The World's 50 Best Restaurants 2024). S'encarregaran d'inaugurar el saló amb la presentació dels nous plats de la temporada.
Un dels principals eixos del saló és la cuina catalana perquè aquest 2025 el nostre país s'estrenarà com a Regió Mundial de la Gastronomia
Una altra activitat que té per protagonistes cuiners i cuineres catalans és la degustació que protagonitzaran Artur Martínez (Aürt, Barcelona), Nandu Jubany (Can Jubany, Calldetenes), Adrià Juncà i Isabel Juncà (Ca l'Enric, Vall de Bianya), Albert Raurich i Takeshi Somekawa (Dos Pebrots, Barcelona), Marc Gascons (Els Tinars, Llagostera), Borja Sierra (Granja Elena, l'Hospitalet de Llobregat), Joel Castañé i María Ángeles Chiriboga (La Boscana, Bellvís) i Víctor Quintillà i Mar Gómez (Lluerna, Santa Coloma de Gramenet).
Per acabar-ho de reblar, les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida oferiran juntament amb Prodeca una programació vinculada a Catalunya en un espai propi: el Rebost de Catalunya. I l'Ajuntament de Barcelona estrenarà l''Aula Mercat Barcelona'.
L'art de fer retornar la gastronomia a les seves arrels
El retorn a les arrels i la tradició a la cuina és una de les tendències actuals i de futur que abordarà el GFB amb xefs com Adejoké Bakaré, la primera dona negra al Regne Unit i la segona a tot el món que va aconseguir una estrella Michelin per al seu restaurant Chisuru (Londres). També pujarà a l'escenari el xef turc Osman Sezener (OD Urla*+*V, Izmir), que porta a l’extrem el seu compromís amb la sostenibilitat i el malbaratament zero.
El retorn a les arrels i la tradició a la cuina és una de les tendències actuals i de futur que abordarà el GFB
Una altra gran tendència gastro del moment, els aliments fermentats, tindrà el seu protagonisme al taller amb degustació que impartiran Kwang Uh i Mina Park, del restaurant coreà Baroo, situat a Los Angeles, que ha sigut elegit Restaurant de l'Any 2024 a The Times.
Hi haurà un espai pels amants del dolç i un altre pels fanàtics de la pizza
En aquesta edició de GFB no hi podia faltar el Fòrum Dolç, que comptarà amb grans noms dedicats a les postres i la rebosteria com ara Jordi Roca (Celler Can Roca, The Best Chef Pastry Award) o Raúl Bernal (Millor Mestre Xocolater d'Espanya 2011).
D’altra banda, la pizza serà una altra de les protagonistes d’aquesta edició de GFB i comptarà amb noms destacats del panorama actual que busquen elevar l’estatus culinari d’aquest producte.
Al GFB s'entregaran diversos guardons
Enguany, es tornaran a lliurar els premis Cuiner 2024 Gastronomic Forum Barcelona, el premi Josep Mercader, el millor Panettone d'Espanya, el Plat Favorit dels Catalans de la revista Cuina, el The Baker, impulsat pel Gremi de Flequers de Barcelona i el Campeonato de España Pizza por Pasión.
Finalment, es presentarà la Guia Slow Food Km0 i se celebrarà el congrés Foodture, organitzat per Barcelona Centre de Disseny.