Tradició familiar i geogràfica. Una mostra de respecte a les generacions passades. És el que tenen en comú els 3 restaurants del barri del Serrallo, a Tarragona, que descobrim aquesta setmana. En l'estrena a La Gourmeteria, Top Catalan Restaurants, altrament coneguda com a Maite Escribà, es trasllada a la capital del Tarragonès per copsar quina gastronomia s'hi amaga en aquest barri històric.

3 restaurants al barri del Serrallo, a Tarragona

A continuació, entrarem en detall a conèixer la història de cadascun dels establiments. Ara bé, una cosa que queda clara és l'estima dels propietaris cap a la terra i el mar, el relat del Serrallo i l'afecte als avantpassats familiars.


El Taller

El Serrallo és un barri petit de Tarragona, però amb una oferta gastronòmica impressionant. Tan enorme, que pretén liderar l'aparador culinari de la ciutat. I, el restaurant El Taller, n'és un exemple clarivident. Òscar Garcia i Jorge Huima són els dos cervells pensants i executors d'una proposta ben orquestrada i executada. Amb una carta constantment canviant, en funció dels productes de temporada i del que s'obté diàriament. Formats a l'escola Hoffmann, van obrir el primer local el 2006 per iniciar-se en el món gastro-empresarial i, des de fa sis anys, liderar El Taller al Serrallo.

Tàrtar de vedella amb foie i patates / Foto: Cedida

📍 c/ de Sant Pere, 14

Els tres restaurants del Serrallo destaquen per la seva tradició familiar i per cuidar un producte respectuós amb el mar i els orígens de la zona. Això sí, innovant i creuant fronteres més enllà

La Xarxa

"El peix del Mediterrani al cor del Serrallo". D'aquesta forma i amb aquest eslògan es presenta el restaurant La Xarxa a les terres de Tarragona. Aquí podràs descobrir les delícies de la cuina marinera, un clàssic del barri, un lloc on perviu l'essència dels seus orígens fusionada amb una delicada cuina d'autor per oferir l'autèntic gust de mar. A pocs metres del port i gràcies a la tradició pesquera de la família garanteix un producte fresc i de qualitat.

Un dels plats del restaurant La Xarxa / Foto: Raquel Sánchez

La Xarxa va començar la seva història fa més de 20 anys. El 2017, però, i després de nou anys de lluita amb la crisi i amb diverses formacions a l'esquena per part de l'Òscar, la 2a generació del local, van fer un canvi de 180 graus. Ell va entrar a la cuina i la Isabel, la mare, va agafar les regnes de la sala i amb això es va sumar una reforma del local i un canvi de personal, receptes, horaris i també de manera de pensar. "És l'hora que les noves generacions agafin el timó del restaurant per portar-lo allà on es mereix. La resta és el present", afirmen.

📍 c/ de Sant Pere, 38

Restaurant Balandra

El restaurant Balandra es troba al bell mig del barri marítim del Serrallo. La cuina que proposen és honesta, essencialment mediterrània i tradicionalment de pescadors. "Un consell? Deixa't recomanar pels suggeriments del cuiner Xavier Veciana", defensen. El restaurant Balandra agafa el nom d’una embarcació petita amb coberta i un sol pal. Els pescadors que salpaven en aquest tipus de vaixell van popularitzar la salsa balandra, que és com es coneix aquesta salsa tradicional de la cuina catalana i que elaboraven els pescadors per enriquir els seus plats, generalment a base dels peixos que pescaven, però que quedaven malmesos o descartats per a la seva comercialització.

L'impressionant arròs negre del Restaurant Balandra / Foto: Raquel Sánchez

La salsa balandra té, com a base, una picada de fruits secs, pa i all, es mulla amb vinagre, brou i oli d’oliva… i té en comú, amb altres salses semblants, l’ús del pebrot de romesco. La cuina del Balandra, situada al cor del Serrallo, ofereix als clients cuina marinera de primera qualitat, elaborada a base de productes que arriben directes de les barques. El restaurant excel·leix pels seus suquets, arrossos i peixos milla 0, que podràs assaborir en un ambient relaxat i familiar.

📍 c/ d'Espinach, 18