Hola hola gourmeters! Avui he fet un sopar d'aquests que recordaré durant molt temps per uns plats sorprenents, productàs, gustos increïbles i un equip humà de 10. El Teòric taverna gastronòmica té 8 anyets de vida i el seu concepte de slowfood fa de la cuina catalana un nou concepte, però sempre respectant la tradició i el producte. L'Oriol Casals i el Teo Rubio, que són l'ànima d'aquest restaurant, coneixen personalment tots els productors amb els quals treballen, només serveixen vins catalans i ecològics i s'encarreguen, no només de fer gaudir el comensal, sinó també els seus treballadors.

M'encanta que l'Oriol m'expliqui que treballen amb dos torns i menú degustació perquè així respecten la conciliació laboral (tot i que admet que la idea del menú degustació també va sorgir perquè els clients sempre es deixaven recomanar i sorprendre en lloc d'escollir). El Teòric taverna gastronòmica ofereix dos menús degustació: una opció de 10 plats a 47 euros i una versió un xic més llarga, amb 13 plats a 62 euros. Ja us avanço que us deixarà de pedra que per aquest preu pugueu tastar uns plats tan pensats i cuidats. Au va, prou xerrameca i a menjar!

 

El curiós origen d'alguns plats del Teòric

Començarem amb una oliva gordal farcida d'una gelatina de vermut, el mateix vermut que ens estem prenent, i amb unes llesques de pa amb oli d'oliva de Garriguella. El pa és massa bo i per més que ens han ofert repetir hem hagut de dir que no per no atipar-nos abans d'hora. El primer entrant és una pell de bacallà deshidratada i fregida, amb el llom del bacallà fan una brandada i amb la gelatina del peix un pil-pil d'all negre. Es menja amb dues mossegades.

tàrtar de gamba
Tàrtar de gamba / Foto: A.S.I.

Continuem amb una coca, un entrant que sempre està a la carta del Teòric en diferents versions. L'Oriol em recorda que la coca és molt representativa dels Països Catalans i m'explica que el llibre de cuina medieval Sent Suví els ha ajudat a idear aquest plat i algun altre. Per exemple, la coca que ens hem menjat porta brocolet (bimi), rovell d'ou i salsa almadroch, una salsa d'origen medieval. Per cert, sabíeu que el llibre Sant Suví és un receptari de cuina medieval, d'autor anònim i escrit en català? Es tracta d'una font històrica fonamental que permet esbrinar la història de l'alimentació i els orígens de la gastronomia catalana.

Torn per a una croqueta que és com fer una mossegada al Nadal. Està feta amb pollastre rostit i porta una salseta de pruna i d'orellana, és o no és el plat que es menja per Nadal a les cases catalanes fet croqueta? Ja us dic que sí, està exquisida. Seguidament, arriba a taula un cruixent de pell de pollastre amb un tàrtar de gamba de la llotja de la Barceloneta, proximitat 100%, ja us ho deia al principi.

Sorella amb escabetx
Sorella amb escabetx / Foto: A.S.I.

Plats preciosos i gustos inoblidables

Agafem ja els coberts per menjar-nos una sorella amb escabetx de pastanaga, mini pastanaga morada, mostassa envinagrada i brots de mostassa. De debò que és un plat preciós i una explosió de sabors en boca. Ara que per explosió de sabors també la que produeix la col a la brasa amb una salsa bearnesa, ous de truita del Pirineu i fulles d'estragó; mai la col m'havia causat tanta alegria, si fos sempre així em podria acostumar a menjar col un cop a la setmana. Tastem també una carxofa farcida d'espuma de calçot a la brasa i amb una salsa de calçot que només porta avellana (compte que no és la mateixa que el romesco) i un suquet de roger amb una salsa de galeres, un plat de gust potent.

1000035201
Suquet de roger / Foto: A.S.I.

Veureu que el logo del Teòric taverna gastronòmica és un divertit híbrid entre gamba i gall, un mar i muntanya, com aquesta escudella amb llagostins, bolets i unes tallarines fets amb sípia que ens cruspirem ara mateix. El brou és dens, però no es fa gens pesat, i els fideus de sípia són molt divertits de menjar. Encara falten dos plats de carn (no patiu que per més que siguin molts plats les porcions són equilibrades i no acabareu amb mal de panxa): una pilota de xai amb tòfona acompanyada de trinxat i uns petits medallons de daina tendríssims.

Les postres estan al nivell de la resta de plats i són el colofó d'un sopar meravellós. Comencem amb unes postres amb mandarina, que porten una crema, un gel i un sorbet, i un coulant d'ametlla, vinguda directament del País Valencià, acompanyat d'un gelat de llet merengada. Totes dues són molt bones, però aquest coulant extremadament cremós s'emporta la palma. El Teòric taverna gastronòmica és visita obligada per tots aquells amants de la bona cuina catalana; tant la tradicional com la reversionada. Gràcies per aquest àpat meravellós! Fins a la següent, gourmeters!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!