L'amor és un terme molt abstracte i no sempre tenim perquè enamorar-nos d'una persona. Això és el que m'ha passat a l'últim restaurant que he visitat, m'he enamorat, ha estat amor a la primera mossegada. Tramendu, encenem els fogons és cuina feta amb estima, plats tradicionals però actualitzats, producte fresc i un ambient molt còmode. El Tramendu, encenem els fogons es troba al Passatge d'Andalusia, número 10 del barri de Sants, a menys d'un minut a peu del Tramendu, ens agrada el vermuteig, una vermuteria que ha merescut diverses visites meves on he menjat calamars farcits i fricandó fets amb el mateix amor que l'àvia, i també a 3 minuts de la seva darrera obertura, Tramendu, el caliu de la brasa, on, com diu el nom, s'hi degusta brasa i on no tardaran a trobar-me entaulada. La família Tramendu és una empresa de restauració familiar que va néixer el 2017 amb la vermuteria que té tres establiments amb identitat pròpia, però amb un mateix fil conductor, la cuina tradicional catalana i la passió per la gastronomia i el producte de temporada i de qualitat. Podria dir que després de tastar el Tramendu, encenem els fogons, ja vull que aquesta família m'accepti entre els seus. 


Arranca el servei amb un aperitiu de la casa que és un cruixent de tapioca i remolatxa amb maionesa de coriandre i amb un pa de fajol amb massa mare per sucar en un oli d'arbequina de Siurana. Algú pensarà que atipar-se de pa no és una bona idea, però s'equivocarà, perquè aquest pa és una delícia i, tal com m'expliquen, és tant perfecte després de fer-ne moltíssimes proves. Arriba a la taula un expositor amb diferents nivells per presentar el que ben bé semblen petites obres d'art: una torrada amb brandada de bacallà i una mica de cecina al damunt i uns blinis amb tàrtar de gamba a l'allet. La brandada és suau i cremosa, el pebrot al piquillo ja és clàssic que acompanyi la brandada, però la cecina li fa un gir. Acabem els entrants amb una bomba de foie, molt líquida, insisteixo en el fet que és molt líquida. Ho dic perquè per fer un vídeo bonic la vaig partir per la meitat (cosa que em van dir que no fes), i vaig escampar l'interior per tota la taula. Dit això, estava boníssima, com menjar un bombó d'aquests de licor líquids per dins.  

Pasta de full amb brandada de bacallà i blini amb tàrtar de gamba
Pasta de full amb brandada de bacallà i blini amb tàrtar de gamba / Foto: A.S.I.

Macarrons amb ragú de gamba vermella? Sí, si us plau!

Arriben els plats contundents i comencem amb una amanida tèbia de llagostins, cigrons i verdures en escabetx, una maionesa de gamba i una espècie d'humus molt cremós. És una barreja que costa d'imaginar, però funciona molt bé. Ara bé, un dels plats que ha causat aquest enamorament del qual us parlava són els seus macarrons del cardenal amb gamba vermella que no són res semblant al que us pugueu imaginar.

Amanida tèbia de llagostins
Amanida tèbia de llagostins / Foto: A.S.I.

Es tracta d'uns paccheri (un tipus de pasta italiana semblant al macarró, però més ampla i més curta), farcits d'un ragú (que ve a ser com una espècie de bolonyesa) de gamba vermella, amb un suquet dels caps de la gamba i al damunt una salsa holandesa gratinada. Es menja amb cullera, per poder agafar el suc del fons del plat i la potència de sabor és impressionant. Cada cullerada és un segon de felicitat. Em direu exagerada, però si mai visiteu el Tramendu, encenem els fogons, m'entendreu. Acabarem els plats principals amb un magret d'ànec jove amb una base de salsa de foie i una royal feta amb les cuixes de l'au.

macarrons del cardenal amb gamba vermella
Macarrons del cardenal amb gamba vermella / Foto: A.S.I.

Enceneu els fogons i no els pareu mai!

Les postres del Tramendu són de la mateixa categoria que la resta de l'àpat: primer engolim una fruita de la passió en textures que porta uns petits merengues, un granissat, una salsa de iogurt i xocolata blanca i un gel de maracujà, entre altres elements sorprenents que en boca són una explosió de textures. I per últim un flam de vainilla amb 'chantilly' (que molta gent confon amb la nata, però que és diferent, perquè es fa a base de merengue i crema de mantega), perquè hi ha coses que no necessiten cap element per modernitzar-les perquè ja són perfectes tal com són. Un àpat en aquest restaurant hauria de ser visita obligada per tots els amants de la cuina catalana, així que gent del Tramendu, no apagueu mai aquests fogons meravellosos que teniu!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!