Fa tres mesos vaig tenir el privilegi de conèixer en Gerard Fortuny i descobrir el seu restaurant Can Fortuny (Plaça Major, 2, Centelles). Va ser un dinar espaterrant en el qual vaig conèixer l'hort amb el qual treballen, tot l'equip que hi ha al darrere. També la seva família. No els trobareu, però, a Can Fortuny sinó al restaurant Forvid's Bar. També ubicat a Centelles, al c/ Congost, 4, es tracta del “germà gamberro de Can Fortuny”, com els agrada dir a ells. Una filosofia, un espai, uns plats i una essència radicalment oposada a l'espai homòleg. Ara bé, sí que hi ha una cosa en comú i, certament, la més important: la qualitat d'allò que s'hi cuina, d'allò que el comensal pot endrapar.
Forvid's Bar: molt més que una hamburgueseria
El podríem definir com un bar, com un restaurant o com una hamburgueseria. Però en aquest cas opto per no posar etiquetes d'un local amb aires nord-americans, però amb plats catalans i internacionals. Hamburgueses que reivindiquen Centelles, però també receptes per enamorar els apassionats de Mèxic o del món oriental, entre altres.
El seu pare, Josep Fortuny, i en Gerard s'encarreguen de donar vida a aquest espai que només té cinc mesos de vida. El producte estrella lògicament és la carn. “En aquest cas, la carn i altres productes els busquem de la qualitat més gran possible i no tant de proximitat”, m'expliquen. Encuriosit sobre la idoneïtat de tenir dos llocs tan a la vora i apostar per Centelles, confessa que “principalment, em van ensenyar el local i antigament havia set un bar d'entrepans molt mític al poble i vaig voler intentar tornar-li l'essència del principi”, per acabar exclamant que “Centelles i el sud d'Osona necessita llocs d'aquesta mena”.
La gent, el poble i els amics estan molt contents i la retroacció és molt positiva. “Moltíssima gent em diu que marxi a Vic, però de moment estem molt feliços a Centelles”, xerren entre somriures pare i fill. Un duet que col·loca als seus entrants autèntiques meravelles com les braves de la casa o els totopos Forvid's amb guacamole, pulled de vedella, pico de gallo, salsa chipotle amb jalapeños i coriandre. Però també hi ha gyozes de gamba amb salsa tonkatsu, un brioix de steak tàrtar de vedella amb salsa Forvid's acompanyat de patates fregides i, finalment, uns fingers molt cruixents amb chilli sauce, mayo japonesa, ceba cruixent i sèsam.
L'essència del local és cent per cent street food. Un cop observes la carta i sobretot quan marxes per la porta amb l'estómac a rebentar tens clar que no és només una hamburgueseria. “Volem ser americans, mexicans, asiàtics i hindús”, diuen. De fet, és una proposta que llencen als comensals: trobar aquests sabors transversals i internacionals arreu dels plats de la carta.
Aquesta voluntat es tradueix en hamburgueses i sandvitxos de coca de Folgueroles de tots els colors. De pastrami amb mayo trufada, ruca i vinagreta de festuc amb mel, de sobrassada amb formatge blau de la Llavina i pinyons amb mel o de pernil de gla amb formatge tou dels tíl·lers. Ah, i el de triple béicon i formatge Puigpedrós del Molí de Ger. Pel que fa a les hamburgueses en tenen quasi una desena i l'elecció és més complicada que mai. En el meu cas opto per compartir una Centellenca (smash burger de vedella amb fingers extra cruixent, melmelada de béicon i mayo trufada) i la smash burger versió Mèxic (béicon, formatge cheddar, jalapeño, coriandre, ceba morada, pico de gallo i alvocat).
La raó és que per 15 euros pots dinar o sopar en aquest espectacular Forvid's Bar, un indret òptim sobretot per als qui aposten per passar el cap de setmana esquiant o visitar el Pirineu i en la seva tornada camí cap a Barcelona poden decidir fer parada i fonda a la casa dels Fortuny. Perquè us ben asseguro que no us emportareu cap decepció!
“Ho fem tot aquí, cuinem molt i som molt ràpids”, relata en Gerard. A més a més, des de la taula mentre tastes algun dels entrants pots observar com en Josep i el seu ajudant a la cuina fan volta i volta a les hamburgueses i preparen totes les receptes a ull del client. Una autèntica delícia poder-ho apreciar de tu a tu! I és que a Forvid's els somnis no es queden simplement al cap, sinó que es mengen i es devoren amb les mans.