Amagat a la cara nord del Montsec, a tocar de la conca de Tremp, trobem la vall de Barcedana, un dels racons més desconeguts del Pirineu lleidatà. Al bell mig de la vall hi ha Casa Roca, una casa de turisme rural i gastronomia tradicional que dona allotjament i de menjar als visitants que s'hi acosten. Una casa del segle XV amb una història centenària que manté la tradició de generacions passades amb una qualitat excel·lent i un tracte càlid, proper i casolà. Fins allà s'hi desplaça el nostre corresponsal Jonathan Nuevo, més conegut com a Esmorzarsdeforquilla.cat, per descobrir la proposta gastronòmica de l'espai i un àpat excel·lent per fer enmig de l'enclavament.
Amb un menú de migdia que ronda els 30 € i que inclou entrants, primer, segon, postres i vi de nous, el menjar de Casa Roca és autènticament casolà. Un àpat amb producte de primera qualitat que es gaudeix al menjador de casa dels propietaris. Menjar a Casa Roca s'assembla més a menjar a la casa dels veïns del poble que en un restaurant. Una experiència immersiva que no es troba a gaires llocs.
Els plats que ofereixen a Casa Roca són de temporada, amb moltes receptes fetes amb productes del seu hort i dels seus arbres fruiters
La casa té un trull d'oli petit i un de vi gran. Uns equipaments, ja obsolets, que són el llegat de la tradició agrícola del territori. La vall de Barcedana és un entorn on tradicionalment s'hi ha cultivat raïm i olives que es processaven en trulls com els de Casa Roca. Malgrat que les innovacions tecnològiques han fet que aquestes eines hagin passat a ser relíquies, el producte de proximitat continua sent una realitat al restaurant. Els plats que ofereixen a Casa Roca són de temporada, amb moltes receptes fetes amb productes del seu hort i dels seus arbres fruiters. Fruita i verdura de la màxima proximitat, collida del pati i servida directament al plat.
L'espai més emblemàtic de Casa Roca, però, és el foc de rogle que presideix l'estança. Es tracta d'un foc únic als Pirineus que s'utilitzava de brasa i com a calefacció, situat al mig de la sala i amb el sostre com a xemeneia.
Un dinar excel·lent
El menú de Casa Roca comença amb uns entrants de la casa: embotits de tota la vida i formatge de tupina. A continuació una deliciosa escudella amb pilota, un plat tradicional com cap altre, seguit d'una galta de porc amb ceba i grosella. Un plat suculent que faria les delícies de qualsevol persona. Per acabar l'àpat, un iogurt amb confitures del bosc de Casa Roca.
Les melmelades i confitures del local les fan ells mateixos de manera casolana. En Josep Maria, la Mònica i els seus tres fills (Francesc, Gerard i Marta) són els encarregats de tirar endavant aquest projecte, en un poble de 12 habitants, Sant Martí de Barcedana, en què tradició, proximitat i cuina casolana són el seu símbol d'identitat.