Hola hola gourmeters! Vaig prometre experiències gastronòmiques i avui us en porto una d'allò més original. Estic segura que si ens posem a fer juguesques podria apostar que si pregunto a 10 persones quin és el seu menjar preferit, tres, com a mínim, em diran que són les croquetes. Ho entenc, la croqueta es pot trobar a tot arreu, des d'un bar de carretera senzill a un restaurant d'estrella Michelin, i molta gent coincidirà amb mi a dir que si un local fa bones croquetes, amb molta probabilitat farà bons la resta de plats. Les croquetes ens evoquen a la infància a les àvies fent aquestes boles de massa cremoses amb la resta del pollastre rostit del diumenge, encara que amb els anys podem trobar croquetes d'infinitat de gustos. I és que aquesta és la gràcia d'aquest aliment, es pot trobar de moltes formes, gustos i textures, salades i, sí, dolces (no us espanteu, tot acabarà tenint sentit).
Avui us porto a un dels temples de les croquetes de Barcelona, el Croq & roll, un local que, a part d'una selecció ben completa d'entrants, destaca per l'àmplia varietat de croquetes. El restaurant, que té una decoració molt senzilla, no és pretensiós i és en si una oda a aquest aliment; a tots els racons s'hi troben referències a aquestes boles delicioses. Un cop d'ull a la carta, venim amb unes ganes boges d'acabar amb mal de panxa de tantes croquetes, però abans prepararem l'estómac amb un parell d'entrants.
El Croq & roll ens ofereix triar entre patates braves, de moniato o clàssiques, ens decidim per les de tota la vida. Quan he vist la salsa, desconfiada com soc a vegades, he pensat que era un tomàquet senzill amb una mica de bitxo, però per dins he demanat perdó després de tastar-les. El que jo em pensava que era una simple salsa de tomàquet és un allioli de xili picant amb un toc dolcet de mel, molt bones! També compartim un brioix amb tàrtar de tonyina, salsa takoyaki (típica del Japó), escalunya picada, guacamole i salsa de llima i coriandre.
El 'perfect bite' convertit en croqueta
Posem fi a la prèvia. Em descordo el botó dels pantalons, per si de cas, que les croquetes ja són aquí. La carta que ofereix el restaurant és de més de 25 gustos, no els tastaré tots però sí una bona selecció. Comencem amb la croqueta XL de 'vacío' de vedella amb patates al forn i maionesa de chimichurri, de debò que quan l'he mossegat tenia la sensació que amb una forquilla havia agafat una mica de carn i una mica de les patates de la guarnició (el que es coneix com un 'perfect bite', una mossegada perfecta) i m'ho havia posat tot junt a la boca! La croqueta de pollastre al curry, que potser aquesta és més fàcil de trobar en altres restaurants, també està molt bona, té aquest toc dolcet del curry indi. Una altra que és fàcil de trobar, però no per això és menys especial, és la de sobrassada i formatge de Maó; una combinació menorquina que no falla mai. I una de les meves preferides i més originals, pel meu gust: croqueta XL de botifarra amb seques i allioli, us prometo que la croqueta tenia la textura de la mongeta, m'ha semblat súper especial
Veig que a la carta hi posa que hi ha croqueta de bikini, aquí m'he deixat portar per l'emoció, perquè m'ha semblat que era una croqueta de pernil dolç i formatge normal. No sé què m'esperava, evidentment està molt bona, però crida més l'atenció el nom que la croqueta. La següent sí que m'ha encantat, croqueta de porc amb cervesa i festuc, el gust del festuc es nota, i com a bona amant del fruit sec que més està de moda, de ben segur que la tornaré a demanar quan hi torni. Passem a les croquetes vegetarianes: croqueta de formatge de cabra amb ceba caramel·litzada i nous, un gust potent i croqueta amb albergínia provolone i mel. Encara em queda espai, així que tastaré una de les de peix: em decanto per la croqueta XL de calamar en la seva tinta i maionesa de llima i coriandre, que li dona el 'punch' que la fa especial.
Croquetes dolces, un 'sí' definitiu
I ara sí que sí, les postres. Hi poso emoció perquè ja sabia, abans de venir al restaurant, que a la carta hi trobaria croquetes dolces. Com ja he dit, desconfiada com puc ser, les he demanat per poder dir: "Quina tonteria, croquetes amb xocolata?". Doncs no ho puc dir, quin invent més bo que és fregir una massa dolça amb aquest puntet oliós que fa pensar en uns xurros. No he tastat totes les opcions dolces, n'he seleccionat tres: croqueta de Kinder bueno amb salsa de xocolata blanca, croqueta de crema de donut i oreo amb salsa de caramel i croqueta de mascarpone amb nutella i avellanes caramel·litzades, aquesta última m'ha robat el cor.
I ara segurament pensareu que ja he menjat prou croquetes durant una temporada, però us equivoqueu. M'ha encantat descobrir el Croq & roll i la seva extensa carta de croquetes, i ja estic intentant enredar algú perquè m'acompanyi a tastar les que em falten. El Croq & roll té dos locals a Barcelona: un al carrer de Villarroel 140 (el que he visitat jo) i l'altre a travessera de Gràcia 233. Per cert, si sou mandrosos també us les portaran a casa. Fins a una altra!