Catalunya és plena de culers, des de la punta nord fins a l'extrem sud. Si anem a l'oest, a la capital de la terra ferma, el nostre esmorzador de confiança a Catalunya, en Jonathan Nuevo (@esmorzarsdeforquilla.cat) ens explica des de Lleida la història i la gastronomia d'aquest bar clàssic que ofereix una excel·lent cuina catalana mentre dona suport al Barça.

El Bar Elena és un local culer compromès amb la ciutat i amb Catalunya

El Bar Elena, al barri de la Mariola de Lleida, és un dels locals amb més solera de la ciutat. Una penya barcelonista que dona menjar a la parròquia amb cuina catalana tradicional feta amb molt d'amor i de manera casolana. Regentat per la família Rovira, amb en Dani i la Susana i els seus fills Judith, Andrea i Arnau al capdavant, el Bar Elena és un local culer compromès amb la ciutat i amb Catalunya.

Calamarsets de Cambrils amb salsa. / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

En Dani és el president de la penya blaugrana i en Jonathan, el nostre ambaixador dels esmorzars de forquilla a Catalunya, forma part de la junta com a vocal gastronòmic; és a dir, el que busca els restaurants quan fan les trobades. Es tracta d'un espai 100 % culer i català, amb decoració barcelonista per tot arreu i amb un esperit català que es respira a tots els racons, des dels porrons fins a les tovalles passant pels més de 300 socis que formen la penya. Un bar de tota la vida que quan juga el Barca es transforma en una olla de caliu i passió, amb tota la penya aplegada per gaudir del bon futbol del club.

Cap i pota de vedella del Bar Elena. / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Pel que fa a l'oferta gastronòmica del local, destaquen els calamarcets de cambrils amb suc, un plat ideal per compartir fet de manera tradicional. Un altre dels infal·libles en un bon esmorzar és el cap i pota de vedella, l'especialitat de la casa del Dani i la Susana. Un cap i pota casolà fet amb xup-xup lent i ple d'estima que agrada a tothom qui visita el local.

Mongetes amb llonganissa del Bar Elena. / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

També trobem la llonganissa amb mongetes, coneguda com a botifarra amb seques, un dels plats més tradicionals del receptari català i que aquí tampoc no podia faltar. I no podem acabar un bon esmorzar de forquilla si no és amb unes postres de categoria i d'autèntica solera lleidatana: unes orelletes del forn Serra. Unes postres tradicionals de la capital de ponent que es poden regar amb una mica de moscatell.

Orelletes del Bar Elena. / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Un bar de categoria obert des del 1970 i seu de la Penya Blaugrana Som un Sentiment, a dins del local, des de l'any 2008.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!