Catalunya és un país de gastronomia. A tot arreu, a tots els pobles i a tots els racons del nostre preciós territori, hi trobes espurnes locals i tendències culinàries que valen la pena ressenyar. La Gourmeteria és l'espai idoni per donar veu i llum a tots aquests bars i restaurants que han de ser descoberts pel públic. És per això que aquest gener donem la benvinguda a Jonathan Nuevo, més conegut com a EsmorzarsdeForquilla.cat, que ens descobrirà molts establiments de la província de Lleida. Primer vídeo d'un espatarrant local de Balaguer. Salut i al lio!


Cal Xirricló: forquilla i bon gust

La primera parada d'en Jonathan és Balaguer, capital de la comarca de la Noguera. Ens desplacem fins a aquest indret per conèixer el restaurant Cal Xirricló, un espai caracteritzat per la cuina catalana i tradicional. Regentat per en Francesc Molins, és la tercera generació de la família que encapçala el lideratge de l'establiment històric de la vila.

Conill amb carxofa de temporada i camagrocs / Foto: Raquel Sánchez

Precisament, Cal Xirricló va obrir l'any 1954, ara ja fa 70 anys, al barri antic de Balaguer. Tota aquesta experiència que carreguen a l'esquena el converteix en tot un referent a la ciutat. Canvi de mil·lenni i canvi d'ubicació. L'any 2000 es va traslladar en un local més ampli i modern, en el qual predomina la pedra i la fusta, convertint el restaurant en un ressort visual bell i espectacular.

L'excel·lent tripa de corder i porc de Cal Xirricló / Foto: Raquel Sánchez

3 plats d'esmorzars luxosos

Per cert, l'especialitat d'en Jonathan, els esmorzars de forquilla, només es poden gaudir el dissabte al matí, que és el dia de mercat. Ofereixen una àmplia carta de cuina catalana i tradicional, on tenen una gran demanda. Els plats que destaca el nostre corresponsal a Lleida són la tripa de corder i porc; els popets amb suc i el conill amb carxofa de temporada i camagrocs. Tres excel·lents opcions perquè degustis un bon dia de cap de setmana amb la sortida del sol i tota la resta de dissabte i diumenge per endavant amb la panxa ben contenta.

Popets amb suc / Foto: Raquel Sánchez

Mensualment, anirem descobrint propostes molt llamineres que s'amaguen al Solsonès, la Segarra, els Pallars, l'Alt Urgell i més comarques, per acostar les terres i la gastronomia de Lleida a tots els paladars de Catalunya. Plats que fan xalar, plats que fan cap de setmana i, en definitiva, més restaurants per deixar-se impressionar i continuar enaltint el país amb esmorzars de forquilla de bandera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!