A les grans ciutats hi ha molts llocs per gaudir d'un bon esmorzar de forquilla, però a l'interior de Catalunya, en aquest cas a la comarca de la Segarra, també trobem localitats amb restaurants excel·lents on anar a fer un esmorzar com déu mana. A Sant Guim de Freixenet, l'Anna i el Paco regenten la braseria Alzina, un santuari de la bona cuina que, a més de ser estimat per la gent de la comarca, també està recomanat amb un Solete a la Guia Repsol. Fins allà s'hi desplaça en Jonathan Nuevo, més conegut com a @esmorzarsdeforquilla.cat, per descobrir-nos aquest apassionat espai de la gastronomia del nostre país.
La braseria Alsina va obrir portes l'any 1999 i des d'aleshores ofereix cuina catalana molt ben elaborada. Amb plats contundents, alguns de més clàssics i d'altres de més imaginatius (però sempre basant-se en la cuina tradicional), l'Anna i el Paco són ambaixadors dels productes que els dona la terra al seu entorn. Fan servir ingredients de proximitat a les seves receptes i alimenten els amants dels esmorzars de forquilla, però sobretot la gent que busca un bon lloc on dinar. Perquè a l'Alsina s'hi pot esmorzar, però sobretot s'hi va a dinar.
Un dels plats més espectaculars és la pota de pop a la brasa amb ous estrellats, pernil i patates casolanes. Una recepta que combina diferents ingredients tradicionals per aconseguir un resultat del tot únic. També preparen la cansalada ibèrica a baixa temperatura amb reducció de vi, parmentier de moniato i mel de proximitat, una delícia melosa que es desfà als llavis.
En un bon esmorzar de forquilla no pot faltar-hi mai el capipota, el clàssic de clàssics del primer àpat del dia. En aquest cas, un capipota suculent que s'ha de menjar, obligatòriament, amb pa. Bé, pots no demanar pa, però la gràcia d'aquest plat és sucar fins que quedi tot ben net.
Però no tot són guisats i carns contundents; un esmorzar de forquilla com déu mana ha d'incloure postres. El músic o la crema catalana són dues de les postres més tradicionals i habituals. Dues opcions sens dubte delicioses, però a l'Alzina van una mica més enllà i preparen diferents pastissos casolans i artesans per meravellar el paladar dels més gormands. Una combinació que inclou sabors com la galeta o el festuc.
Per rematar l'esmorzar, els més valents poden fer un cigaló o un xarrup, però el més important per fer un esmorzar com déu mana és gaudir-lo al màxim amb la gent que estimes. Un local com la braseria Alzina és ideal per gaudir de la cuina catalana tradicional, amb productes de la terra i un tracte proper i amable d'un equip molt treballador.