Maials, al vessant sud del Segrià, és un petit poble de pagesos i bon oli, on trobem la cooperativa Oli Baró de Maials, de les més grans i importants de Catalunya. Aquesta localitat, de poc menys de mil habitants i més de 2.500 anys d'antiguitat, amaga entre el mig centenar de llars del municipi un bar-restaurant perfecte per rematar un dia de treball o petar la xerrada amb els amics un dia qualsevol. En aquesta ocasió, en Jonathan Nuevo, més conegut com a Esmorzarsdeforquilla.cat, es desplaça fins al sector meridional de la comarca per descobrir-nos aquest local de bon menjar. Salut i al lío, família!


Parlem del Bar La Plaça, un temple de la cuina casolana, catalana i tradicional, amb més de 30 anys d'història, regentat per la Marta, que encapçala la segona generació d'una nissaga que van iniciar l'Enric i la Rosa, els seus pares, fundadors del restaurant. És un bar de poble, sense pretensions, però on cada matí els pelegrins són fidels als seus esmorzars de forquilla.

Restaurant Bar La Plaça de Maials / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
El plat atractiu de popets amb salsa / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

El referent d'aquest menjar s'hi acosta per comprovar, i corroborar, la qualitat dels esmorzars de forquilla d'aquest establiment. S'anima a tastar un sorprenent bacallà amb sofregit de tomàquet casolà, uns atractius popets amb salsa, la clàssica i infal·lible tripa de vedella i ho culmina amb els exquisits fruits secs amb moscatell.

Restaurant Bar La Plaça de Maials / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
La clàssica i infal·lible tripa de vedella / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
Restaurant Bar La Plaça de Maials / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
Bacallà amb sofregit de tomàquet casolà / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Amb aquest esperit que encarna la nova fornada familiar i un somriure d'orella a orella, resulta una excel·lent opció a la comarca del Segrià per fer un excel·lent esmorzar de forquilla. Amb aquest menú casolà i uns preus molt competitius és lògic que el Bar La Plaça de Maials s'ompli de vilatans, forasters, ciclistes i comensals de tota mena que tinguin una gana incontrolable i un estómac amb espai, ja que les quantitats en aquest espai gastronòmic precisament no deixen indiferent a ningú.

Restaurant Bar La Plaça de Maials / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
Els fruits secs i el moscatell del Bar La Plaça de Maials / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Aquest bar de poble de tota la vida dignifica la paraula autenticitat. En aquests indrets, el concepte de bar va més enllà de servir cafès i beures. També es cuina, i les fotos bé que ho demostren a qualsevol paladar. La veritable cuina catalana es manté present avui (i es transmet) en gran manera gràcies a aquestes famílies. Menú que oscil·la als voltants dels 12 €, de puny i lletra, on es respira cuina catalana entre les quatre parets. Les faves a la catalana, les mandonguilles amb tomàquet o el mel i mató són grandíssimes opcions també. Llarga vida a aquests racons d'història i de tradició del país!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!