La Lucía i el Joan, els propietaris d'aquest magnífic local del barri de Gràcia, són dues persones d'aquestes que et fan venir ganes de fer-los seure a taula a fer la sobretaula amb tu. Almenys això és el que m'ha passat a mi després d'un dinaràs al Magatzem de ses Illes, un petit racó de les Illes Balears a Gràcia. Aquest espai amb producte vingut directament de les illes i on el Joan i la Lúcia m'han fet sentir com a casa, no fa ni dos anys que està obert i us asseguro que les ganes de fer-ho bé i el producte d'altíssima qualitat que serveixen, el fan mereixedor de convertir-se en punt de trobada de referència per picar uns platets a Gràcia. Arrenquem ja que el cos em demana sobrassada!
Al Magatzem de Ses Illes tenen una excel·lent selecció de vins balears, però començarem tastant dues cerveses: una Rosa Blanca, una Hoppy Lager que se serveix a Mallorca des de 1927 i una Talaiòtica, una cervesa amb un clar aroma de romaní i que no porta llúpol. De vi, un Miquel Oliver, que tenen les vinyes i el celler a Petra, Mallorca. Prou de beure, encara que ens encanten aquestes cerveses i vins balears, i arrenquem amb unes croquetes de botifarró, un embotit que d'aspecte podria semblar una botifarra negra, i una de camaiot, un altre embotit mallorquí.
![patetes braves amb sobrassada patetes braves amb sobrassada](/uploads/s1/50/67/83/53/patetes-braves-amb-sobrassada_15_630x420.jpeg)
Les braves amb les quals fer els millors aperitius
Tot i que no hem tastat cap dels seus vermuts, cosa que aviat arreglarem amb una segona visita al Magatzem de Ses Illes, no em puc imaginar una manera millor d'acompanyar les seves patates braves. Les tallen grosses, per menjar amb dues mossegades, porten un allioli suau sense ou i una salsa de tomàquet amb sobrassada! Són d'allò més originals, la salsa és abundant, i al contrari del que es podria pensar, perquè la sobrassada té un gust fort, no es fan gens pesades ni olioses.
![Les pilotes del Magatzem de Ses Illes Les pilotes del Magatzem de Ses Illes](/uploads/s1/50/67/83/95/les-pilotes-del-magatzem-de-ses-illes_15_630x420.jpeg)
Continuem amb el que batejo, per dir-ho d'alguna manera, com la versió mallorquina de la ratatouille: el tumbet. Aquest plat típic que també recorda a una samfaina té una base de patata, làmines de pebrot i albergínia, i es rega tot amb una salsa de tomàquet natural. El tumbet d'aquest restaurant arriba a taula bombollejant dins una cassoleta de fang, les patates del fons estan un xic torradetes i la salsa de tomàquet és dolça i boníssima. Aquest plat, que en els seus orígens segur que es feia servir per utilitzar els excedents de les hortalisses, és un dels més coneguts de les illes, i al Magatzem de Ses Illes saben com fer-lo a la perfecció.
Hòstia pilotes!
“Hòstia pilotes, que en són de bones”. Si Miquel Montoro, el youtuber mallorquí (aquell que ensenyava les propietats de les taronges i mostrava la seva vida com a pagès) tastés les pilotes d'aquest restaurant, segur que els hi posaria un 10. Les mandonguilles del Magatzem de Ses Illes són petitetes, així que es poden menjar d'una sola mossegada, tendres, i les serveixen amb salsa de tomàquet, perquè quan el producte és bo no li calen massa filigranes ni salses complicades.
Acabarem amb la reina dels productes balears i amb l'essència d'aquest restaurant: el pa amb oli (una torrada amb embotit). Al Magatzem de Ses Illes n'hi trobareu de formatge de Maó, de carn i xulla, de camaiot, de sípia, de pilotes i, evidentment de sobrassada. Triem un pa amb oli de sobrassada picant una mica calent amb una base de pa de la pastisseria mallorquina de Gràcia Formentor. És tant bona la sobrassada que no em puc resistir a preguntar si en venen per endur a casa, i tot i que m'han dit que per ara no, he interpretat una cara que m'ha donat esperança de cara al futur.
![Selecció de formatges Selecció de formatges](/uploads/s1/50/67/86/68/seleccio-de-formatges_15_630x420.jpeg)
Postres salades
Tot i que el Magatzem de Ses Illes té una carta de postres molt atractiva amb plats com mousse de llimona amb ‘rissats’ de Ca na Manu (una galeta que porten directament de Menorca) o pastís de formatge de Maó casolà, optarem per una degustació de formatges. Tastem un formatge de Maó més tendre i un més curat, i un tupí interessantíssim per sucar amb unes Quely, les galetes salades més famoses de les Balears. Aquest tupí que es diu Meloussa, s'elabora amb gin de Menorca i acaba el seu procés de maduració al Pallars. Aquest formatge viatger és fort, perquè és un tupí, però no és d'aquests que tiren enrere, ja m'enteneu. Sé que sonarà a clixé, però soc d'aquestes persones que freqüenta les Balears a l'estiu, Menorca concretament, i de tant en tant la melangia em demana sobrassada i formatge de Maó. Al Magatzem de Ses Illes hi he trobat un raconet de les illes, un oasi enmig del freqüentat barri de Gràcia. Ja pateixo perquè aviat hauré d'esperar dies per trobar-hi taula! Fins a la següent gourmeters!