Hola hola gourmeters! Hi ha dies en què un es desperta i el cos no li demana ni sushi, ni ramen, ni pizza, ni hamburguesa; hi ha dies que el cos et demana uns macarrons de l'àvia (compte, que ja sabeu que a mi el cos sempre em demana qualsevol mena de menjar i soc una apassionada de la cuina internacional). Jo tinc l'enorme sort de tenir una àvia que encara té ganes de cuinar per la família, però, per mala sort, la tinc a uns 180 quilòmetres, així que els seus platets només els puc degustar algun cap de setmana contat al mes. O això és el que em pensava perquè avui us porto a menjar a casa l'àvia i no, no us porto a casa a la Seu d'Urgell, us porto al barri de Gràcia, a la Fonda de Mantequerías Pirenaicas. Molt probablement us sonarà el nom d'aquest local per les seves famoses truites que es poden degustar a Mantequerías Pirenaicas i el passat 19 de juny va obrir la Fonda on se serveix, com veureu, menjar tradicional català.
Què es menja a casa l'àvia? Doncs croquetes!
Només obrir la porta d'aquest local et topes amb una barra com la que es troba a les bodegues; amb olives, anxoves, seitons i les meves estimades gildes, que ja veureu com en tasto una amb una oliva ben grossa, anxova, bitxo i tomàquet sec macerat amb oli d'oliva. El negoci, creat de la mà de Miguel Puchol, et transporta, només entrar, a un bar de tota la vida, un d'aquests locals que només veure l'ambient saps que menjaràs plats d'aquests per sucar-hi pa, literalment. Com deia, una gilda per obrir gana i ja tenim aquí les croquetes meravelloses; una de pernil ibèric i pollastres rostit, un clàssic que mai falla, i una d'ànec estil Pequín, que us recomano que no cometeu l'error de compartir-la com he fet jo, està massa bona. Seguim amb una carxofa amb rovell d'ou curat amb salsa de soja, diria. Està molt tendra, es menja tota, i la untuositat de l'ou fa que aquest aliment aparentment senzill sigui una mossegada delicada. Com a bona amant del picant mai dic que no a una bomba amb allioli a la base i una salsa estil brava, i sort que he fet cas de la recomanació que m'ha fet un de l'encarregat del local, que, per cert, crec que és un dels treballadors més simpàtics i agradables que mai he conegut.
Mandonguilles amb el millor acompanyament possible
Arriba un dels plats més característics de la Fonda de Mantequerías Pirenaicas, les mandonguilles amb salsa de tomàquet. La ració és generosa igual que ho és la quantitat de salsa de tomàquet a base d'un sofregit senzill que no necessita res més, amb aquest regust dolcet i gens àcid, una salsa que es nota que està feta amb tomàquets de qualitat. I ara esperareu que us portin pa per netejar el plat, però no farà falta perquè aquestes mandonguilles glorioses van acompanyades d'una bona ració de patates fregides casolanes.
Macarrons com els de l'àvia
Ara sí que sí, el principal motiu de la nostra visita: els macarrons. Oblideu-vos de la pasta grossa, d'aquests macarrons immensos que mengen els italians, aquí els macarrons són petits, primets i amb ratlles (no puc admetre que algú digui que són millors els macarrons lisos). Se serveixen amb una plata d'alumini, d'aquestes que ja només es veuen en alguns restaurants de tota la vida i porten al damunt una bona quantitat de formatge, com pertoca a qualssevol macarrons fets a casa, gratinat.
D'entrada us espantareu amb la ració, però us asseguro que entre dues persones us l'acabeu i encara si us n'oferissin més, repetiríeu. Encara tinc un foradet per les postres i tastem un pastís de formatge i una torradeta de Santa Teresa acompanyada d'una bola de gelat de vainilla. Teníem moltes ganes de tastar les seves postres de pa amb xocolata, oli i sal, però no en tenien. Bé, crec que això és un senyal per tornar a la Fonda de Mantequerías Pirenaicas, que la trobareu al carrer de Terol, número 6, del barri barceloní de Gràcia. Fins a la següent, gourmeters!