A Banyoles hi ha un racó gastronòmic ple de plats deliciosos amb una història fascinant. Fins allà es desplaça el nostre corresponsal a les contrades gironines, l'assessor gastronòmic Jordi Àvila, per descobrir-nos tots els detalls d'aquest restaurant únic que amaga productes típics de la zona i unes elaboracions especials que només trobaràs a la comarca.

Can Pericus era com es coneixia popularment la casa pairal de la família a la plaça de les Rodes de Banyoles. Antigament, a la planta baixa, hi havia la carnisseria i la taverna, que eren el negoci de la família Roca. L'any 2015, amb l’energia de la Kimi, l’experiència d’en Pere, els coneixements d’en David i la visió avantguardista d’en Quim, va començar un nou projecte. Conservant-ne el nom original i mantenint l’essència d’aquells inicis, podem dir que avui Can Pericus és exactament allò que la família volia que fos.

Podem dir que avui Can Pericus és exactament allò que fa família volia que fos

Amanido mango n5 Can Pericus
Amanida Mango n5 de Can Pericus. / Foto: Jordi Àvila

L’any que ve el gastrobar Can Pericus celebrarà el seu 10è aniversari. La família també té una xarcuteria al local del costat, una altra a la plaça Major (Can Pere Roca) i dirigeix Can Pericus Catering. Molta gent de la contrada els coneix pels seus magnífics pastissos que elaboren ells mateixos a l’obrador que tenen a pocs metres del gastrobar.

Carpaccio de vedella Can Pericus
Carpaccio de vedella de Can Pericus. / Foto: Jordi Àvila

En David i en Quim són uns apassionats dels viatges, d’adquirir nous coneixements, d’innovar i de la feina ben feta. És per això que l’any passat van crear l'Estany Gelat, un gelat de gel en forma de l’Estany de Banyoles creat per l’estudi de disseny Qui Mana (Quim Roqué i Anna Pigem) i que ha sigut guardonat aquest juny amb un Premi Delta Bronze 2024 de disseny industrial, juntament amb una altra creació, el plat fondo. El gelat va sortir a la llum durant l’edició d’enguany de l’’È bo, È mel!’ i pretén conscienciar sobre el valor de l’aigua i els efectes del canvi climàtic commemorant la data en què l’estany es va glaçar parcialment. A hores d’ara es pot trobar a diversos establiments banyolins, com a les dues xarcuteries i al Gastrobar Can Pericus, al restaurant La Carpa i al bar Can Pons.

Hamburguesa Salento Can Pericus
Hamburguesa Salento de Can Pericus. / Foto: Jordi Àvila
Hambruguesa Concorde Can Pericus
Hambruguesa Concorde de Can Pericus. / Foto: Jordi Àvila

L'oferta de Can Pericus és variada, amb plats que van des d'una amanida de mango fins a un carpaccio de vedella per començar a fer gana. Com a plats principals, destaquen dues hamburgueses d'allò més bones: d'una banda, la Salento i de l'altra la Concorde Paris New York. Dos plats que, malgrat que no ho sembli, són ben diferents. Tot i tenir l'hamburguesa com a ingredient principal, la història de cadascuna i la manera com se serveixen és d'allò ben curiosa.

Estany gelat Can Pericus
Estany gelat de Can Pericus. / Foto: Jordi Àvila
Pastissos Can Pericus
Pastissos de Can Pericus. / Foto: Jordi Àvila

Per postres també hi ha diverses opcions. La més divertida, sens dubte, és l'Estany Gelat, un gelat en forma d'estany de Banyoles. Però si t'agraden més les postres clàssiques, pots escollir entre una àmplia varietat de pastissos artesans deliciosos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!