Ciao Gourmeters! Per si no us n’heu assabentat ja us porto jo les notícies fresques gastronòmiques i és que dues pizzeries de Barcelona estan entre les deu millors d’Europa. La pizzeria Sartoria Panatieri, a càrrec de Rafa Panatieri i Jorge Sastre, es va alçar a mitjans de maig amb la segona posició (el 2023 van ser els primers) de la llista 50 Top Pizza Europa 2024, on entre les 10 primeres hi ha també La Balmesina, en novè lloc. Ja fa un parell d’anys que buscava l’ocasió d’anar-hi i ja no vaig fer-ho el 2023 (quan van quedar primers), així que s’han acabat les excuses. Sartoria Panatieri té dos locals a Barcelona, un al carrer Provença i un altre a Gràcia, al carrer de l’Encarnació, que és el que he visitat jo. Per cert! Tingueu en compte que aquesta llista de les millors pizzeries d’Europa no inclou Itàlia, si fos així quina pallissa farien a la resta del continent!

 


No ens desviem i sobretot no ens despistem perquè l’entrada a Sartoria Panatieri és discreta i si et despistes passaràs de llarg d’aquest petit edifici, enclaustrat entre dos de més grans, on només hi ha un petit cartell amb el nom del local il·luminat per una làmpada. Només entrar es respira Itàlia, frenesí, soroll i olor de forn de llenya, segurament serà un clixé, perquè no he estat a Nàpols, però m’imagino que totes les pizzeries d’aquesta ciutat són igual de caòtiques, en el bon sentit. La cuina és oberta i el forn de llenya treu fum de tant treballar, així que fes com jo i acosta't a treure el nas per veure com preparen les pizzes.

Sartoria panatieri
Sartoria Panatieri, la segona millor pizzeria d'Europa / Foto: A.S.I.

Una salsa de tomàquet per menjar a cullerades

Au va que comenci a desfilar el menjar. Hem vingut per la pizza, però soc curiosa i he de tastar alguna cosa més. Els porros rostits amb mantega fumada i trufa, bons, molt torrats que, per mi és fantàstic, però algun dels meus acompanyants ha discrepat (manies ximples). També una parmigiana d'albergínia que va directa al meu top 3 de parmigianes. La salsa de tomàquet és tant bona com per menjar-se'n un bol sencer. 

parmigiana albergínia
Parmigiana d'albergínia / Foto: A.S.I.

Ara sí, comenceu a salivar amb les pizzes de la segona millor pizzeria d'Europa. Primer la pizza de mortadel·la amb festucs, espinacs, panses i crema de ricota, exquisida, no us deixeu enganyar si veieu massa fulla verda al damunt, tots els ingredients tenen sentit i serveixen per equilibrar la pizza a la perfecció. Continuem. Sabeu allò que diuen que en la senzillesa hi ha la bellesa? Doncs aquesta pizza amb stracciatella de burrata, tomàquet i pesto d'alfàbrega ha estat la meva preferida. És perfecta i els pinyons al damunt li donen el toc cruixent, la stracciatella (que per entendre'ns és l'interior cremós de la burratta) és suau i gustosa. Quants elogis, oi? Se'ls mereix! 

Pizza amb patata?

Ara un complement que segur us semblarà estrany de trobar a la pizza: cansalada, mozzarella, patata, sí, patata rostida i rovell d'ou. Havíeu menjat mai pizza amb patata? Jo en una de les meves visites a Roma em vaig sorprendre d'aquest ingredient, però em van dir que és dels preferits dels romans: pizza alle patate li'n diuen. Boníssima com les altres dues. I acabem amb una que no és apta pels paladars més sensibles: xoriç picant, mozzarella, tomàquet i marduix fresc, una herba que s'assembla a l'orenga. Us prometo que no és d'aquestes vegades que us diuen: el xoriç pica, i penses que han exagerat. Aquest pica i no puc ser més feliç, adoro el menjar picant.

pizza xoriç
Pizza de xoriç picant / Foto: A.S.I.

 

Pizza patata
Pizza amb patata i cansalada / Foto: A.S.I.

Avui no hi ha espai per les postres, però sé de bona mà que el seu tiramisú i el seu pastís cremós de xocolata amb nata fresca estan de 10. Ja tinc excusa per tornar! Mireu, no he tastat la millor pizzeria d'Europa ni la tercera, però us asseguro que Sartoria Panatieri es mereix aquest segon lloc. Els seus ingredients són de 10 i la massa és esponjosa, com un coixí. A més, senten de meravella i no són gens pesades. Sartoria Panatieri s'acaba de convertir en la meva pizzeria preferida fins al moment! PD: tinc un amic italià que li dona el vistiplau, si ho diu ell està clar que és cert.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!