Quan penses en peix fresc i marisc de qualitat, potser el Bages no és el primer lloc que et ve al cap. Però això canvia un cop descobreixes el restaurant Can Ladis, una marisqueria situada a Sant Fruitós de Bages que des de fa dècades és un referent per als amants de la bona taula. La Maite Escribà, més coneguda com a @TopCatalanRestaurants, hi ha fet una visita per comprovar de primera mà què fa tan especial aquest lloc.
L’aventura de Can Ladis comença el 1988, quan Ladislao Velasco i la seva dona, Teresa Noguera, decideixen convertir la passió pel peix de la Teresa, que era la peixatera del poble, en un negoci. Així neix un petit bar al teatre de Sant Fruitós del Bages que ràpidament es transforma en una marisqueria de referència. Anys més tard, es traslladen a l’actual ubicació, a peu de carretera, i no han deixat de guanyar adeptes des d’aleshores.
Amb la jubilació dels fundadors, el relleu ha passat a la seva filla, Beatriu, que porta la cuina amb l’instint d’una artesana, i al seu marit, Dani, que lidera la sala amb energia i simpatia.
A Can Ladis descobreixes una història d’amor pel peix i la cuina i vius una experiència gastronòmica única
Durant la seva visita, la Maite va degustar alguns dels plats més emblemàtics del restaurant. A ressenyar la meravellosa tonyina vermella amb guacamole o els infal·libles i clàssics percebes. No podem passar per alt la vieira gratinada, una delícia visual que es trasllada al paladar sense perdre ni una mica de qualitat.
La bateria de marisc i peixos no s'acaba aquí. Les escopinyes i el gall de Sant Pere de Can Ladis s'han de tastar tant sí com no, juntament amb el duet de gambes més espaterrant de la zona: la gamba vermella a l'allet i les gambes de Roses amb arròs. Impressionant el nivell de cadascun dels plats i com no abaixen la guàrdia en cap moment!
Cada plat és una oda al producte i a la dedicació. El secret, segons el Dani, és la selecció rigorosa: “Em llevo a les dues de la matinada per triar el millor peix. No discuteixo el preu del producte perquè vull el millor per als nostres comensals”. Aquesta filosofia, heretada del seu sogre, Ladislao, es reflecteix en cada mos.
La importància del vi: tradició i calidesa
A més de la qualitat del peix i el marisc, Can Ladis destaca per una carta de vins extensa, amb moltes referències del territori i una petita selecció atrevida de vins naturals que harmonitzen a la perfecció amb els plats de la carta. Una aposta que reforça el seu compromís amb el producte local i amb una experiència gastronòmica autèntica.
Però Can Ladis és més que un restaurant. És un punt de trobada on els clients, molts d’ells fidels des de fa anys, es reuneixen per compartir àpats i converses. El Dani no només serveix; també acompanya. Acabem la visita amb una sobretaula llarga, mentre ell s’asseu a parlar amb els clients, fent que tothom se senti com a casa.
Si busqueu una experiència gastronòmica on la qualitat del producte, l’aposta pel territori i el tracte humà van agafats de la mà, Can Ladis és una parada obligatòria al Bages. Una prova més que la millor cuina sovint neix de la passió i el compromís amb l’essència de les coses ben fetes.