La gran majoria de la població pot menjar de tot. Sí que hi ha intolerants a la lactosa, gent que no pot menjar un aliment en concret. Cada vegada més restaurants alerten d'intoleràncies, però costa moltíssim trobar un local cent per cent sense gluten, apte per a celíacs. Amb aquest objectiu entre cella i cella, en Josep Lluís Penadès, més conegut com a @undeliciosomundo, recorre els carrers de Barcelona fins a topar amb el restaurant La Martita. Un espai verd, saludable i per a celíacs que meravella amb uns plats de traca i mocador.
Restaurant La Martita: 100% menjar per a celíacs
“La gran necessitat que hi havia a Barcelona d'algun lloc on es pogués fer tapes amb total tranquil·litat per als celíacs va ser el detonant que em va impulsar a tirar endavant aquest projecte”, explica la Marta Alcántara, la persona que s'amaga rere aquest restaurant de tres anys d'història. Amb les bases de la cuina tradicional i moderna, i aprenent a gestionar un negoci d'aquestes dimensions, la Marta se sent molt orgullosa de la retroacció que rep dels comensals.
Va treballar a diversos restaurants gastronòmics i hotels de 4 i 5 estrelles gran luxe, com en algun restaurant amb estrella Michelin. “La meva formació en pastisseria ve de l'Espai Sucre. Sempre he treballat com a cuinera; tanmateix, he col·laborat tant en produccions com en creacions de la carta”, diu. Amb les nocions més clàssiques i tradicionals de la pastisseria executa un excel·lent resultat a La Martita.
En la seva visita, en Josep Lluís tasta una mica de tot per corroborar el que centenars de persones han valorat d'aquest espai des del 2022. En primer lloc, comença per unes croquetes de pernil ibèric i de ceps amb xampinyons. Cruixents i cremoses, són l'avantsala d'un perfecte caneló de rostit amb beixamel de tòfona.
La cirereta de la carta és una increïble hamburguesa amb crispy de pollastre. Finalment, el cheesecake de festucs és l'opció escollida per a unes postres on també et pots decantar per un pastís de formatge i xocolata, un tiramisú, un coulant de xocolata o un pastís de pastanaga.
Tot va començar en plena pandèmia quan va muntar una botiga en línia de productes sense gluten, quan encara no era celíaca. Una afectuosa acceptació va desembocar el juliol de 2022 en la realitat d'aquest restaurant. “Mai he estat tan feliç en una feina ni ha estat tan satisfactori com aquí, no només per ser la meva pròpia cap, sinó perquè tots els esforços i sacrificis que faig, sempre tenen una recompensa”, assevera il·lusionada amb un somriure d'orella a orella. Uns anys molt esgotadors, amb molta feina i moments difícils, i amb molts altres inoblidables, però sobretot que li permeten ser fidel als comensals i a la idea que defensa. La Martita té energia per a molts anys més i sobretot projectes nous que algun dia, esperem, s'arribin a fer realitat.