El cor de Catalunya és un indret reclamat per molts pobles, entre els quals es troba Rajadell, municipi ubicat al Bages. El nostre esmorzador més famós de Catalunya, en Jonathan Nuevo (@esmorzarsdeforquilla.cat) viatja fins a aquesta localitat per descobrir un restaurant tradicional que ofereix una excel·lent cuina catalana des de fa mig segle.
Parlem de Cal Miliu, un restaurant familiar situat a Rajadell que va obrir les portes l’any 1975 i que ha sabut mantenir la seva essència fins al dia d’avui. Des dels inicis han atès un públic divers, des d'empreses a dinars familiars. Uns comensals heterogenis gràcies als seus destacats deliciosos: la cuina de mercat elaborada amb productes de primera qualitat com les ja tradicionals patates emmascarades, els peus de porc guisats, els fesolets o el reconegut pica-pica de Cal Miliu, degustació dels primers plats més representatius de la casa. Una cuina àmplia que es pot observar des dels menjadors i dues terrasses per poder gaudir de les nits d’estiu, són reclams atractius per tastar la innovació a plats de tota la vida, així com deixar-te portar pel tracte amable i cordial.
A la planta baixa hi tenen la cafeteria amb un menjador tradicional on gaudir dels esmorzars de forquilla o el menú de migdia de dilluns a divendres. Una sala polivalent per a celebracions i banquets amb gran capacitat, les terrasses i un pàrquing de fàcil accés, així com instal·lacions estan adaptades a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda, són més característiques positives de l'espai.
Els plats que tasta el nostre esmorzador de forquilla són els increïbles fesolets amb ceba i patates emmascarades amb cansalada, són típics del Berguedà, d'on era un dels familiars dels propietaris, un puré fet a mà amb patata i botifarra negra. El guisat estrella de la casa, és a dir, el capipota, i també una boníssima cua de bou, que es desfeia en un espectacle palatal deliciós.
En aquest sentit, cal fer una menció especial a l'oli de proximitat fet de manera tradicional al Molí d’Oli de Rajadell. Per últim, les postres basades en els carquinyolis de la casa amb moscatell.
El restaurant ubicat a la població que no arriba als sis-cents habitants, s'incrusta al barri de l’estació, a cinc minuts del nucli antic amb cotxe i en plena natura. Un àpat que pot ser un excel·lent complement a una escapa de turisme rural amb visites guiades al nucli antic, al museu-pinacoteca, l’església i el castell de Rajadell, entre altres coses. A més, existeixen nombroses rutes de senderisme per gaudir de la natura.