Sabeu què és un enganyatall? Quelcom que sembla una cosa, però en realitat n'és una altra totalment diferent. Així comença la visita de Josep Lluís Penadès, més conegut com a @undeliciosomundo, a Canovelles, on visita el Bar Baena. Però tot allunyat de l'aparença, de bar, no en té res. Es tracta d'un restaurant de cuina tradicional i d'autor, amb uns plats brutals i més de 60 anys servint aquesta localitat del Vallès Oriental. Descobrim-lo!
La Dolors Guillen Pérez n'és la propietària i xef, juntament amb el seu germà Joan. Fundat el 1962, explica la Dolors que el nom de Baena és per l'origen del poble del seu avi, qui va fundar aquest establiment. "Va ser el primer bar de Canovelles", emfatitza. I recorda que el 2014 la seva família va posar el restaurant a la venda, però la Dolors i la seva mare van decidir comprar-lo per poder continuar el llegat de la primera generació, a través d'aquests platets per compartir i aquesta cuina nostrada i històrica.
Les dues premisses amb les quals treballen a can Baena són el bon producte i plats d'autor amb més tècnica, incrementant-ne el nivell. "Continuem amb molta il·lusió i molta passió per un projecte que no podíem permetre que acabés", diu emocionada la Dolors, que va passar de la sala als fogons, un espai que l'omple moltíssim: "És el que realment m'agrada fer".
Els plats que tasta l'Un Delicioso Mundo són els bombons de cacauets i els impressionants núvols de foie. El foie el fan ells mateixos i el núvol blanc és el sucre clàssic de les fires de poble. Boníssims entrants!
Un rilette d'ànec amb peres, o mars, és el primer dels principals amb el qual es dona el tret de sortida a una filera de plats destacadíssims. L'orella de porc fregida amb l'escuma de favada és deliciosa i molt cruixent. Són tot exemples de cuina tradicional, però sofisticada. I ens quedem sense paraules amb l'arribada a taula del caneló de pintada rostida, que es menja amb el moll de l'os i amb una capa de trompetes de la mort. I per finalitzar una traca de plats impressionants, el senyor arròs de gambot. Agafem tots els seus caps i els espremem per extreure'n els sucs i repartir-los per tota la paella d'arròs, feta amb safrà i allioli fumat.
Amb un hort propi d'on fan servir totes les seves verdures, per emmarcar-se en aquest aspecte a la proximitat màxima, i poder gaudir dels productes de temporada. Tomàquets, enciam, cebes i molt més, d'un hort que se n'encarrega el pare de la Dolors. Però tampoc obliden els orígens i les arrels, en aquest traslladant-se a Còrdova, a Baena, d'on fan servir els productes estrelles de la regió, com per exemple, l'oli d'oliva verge extra de la D.O. Baena. Així com tampoc la botifarra negra, característica del poble andalús.
Un Bar Baena que, per cert, va proclamar-se campió al Joc de Cartes de TV3 al programa sobre el millor esmorzar de forquilla del Vallès Oriental el 2021. Un Marc Ribas al·lucinat va pronunciar que qui hi ha darrere dels fogons "és un mag que fa màgia en un escenari que no és el que sembla".