Hi ha múltiples maneres de conèixer un país, però, sens dubte, una de les millors és a través del seu menjar, i més encara en el cas del Perú. Per això mateix, el nostre corresponsal per terres barcelonines, en Josep Lluís Penadès, més conegut a les xarxes socials com a @undeliciosomundo comparteix amb nosaltres la cuina criolla peruana a càrrec del xef José Prado. Es tracta d'un restaurant obert ara fa tres anys, al cor de l'Eixample, el Don Isidro taverna peruana (carrer dels Enamorats, 11). Un establiment on menjar a través d'un univers meravellós de sabors i un tour guiat pel país sense aixecar-te de la cadira.
Don Isidro va ser un projecte que va sorgir durant la pandèmia a conseqüència de les restriccions que hi havia a molts restaurants i amb l'objectiu de portar a Barcelona una nova concepció de la cuina del Perú: una cebicheria i barra peruana. "Intentem mantenir el concepte de cuina tradicional peruana, encara que la cuina d'aquest país té molts matisos", alerta en José Prado. Aquest és un concepte de plats més de cullera amb coccions llargues i una cuina elaborada de plats que provenen del virregnat del Perú, com per exemple els anticutxos de cor, la carapulcra de porc o els picarones de carabassa i moniato. Tot això, per descomptat, sense oblidar el plat per excel·lència d'aquest país sud-americà com és el cebiche de corball.
Els plats que tasta el nostre @undeliciosomundo són la causa limeña de primer plat, el llom saltat de segon i els picarones de postres. Un trident peruà boníssim que delecten els paladars catalans i fan venir ganes de visitar el Perú. D'orígens precolombins, la causa a la limeña es tracta d'un entrant de puré de patates barrejat amb condiments, blat de moro i carn blanca (pollastre o peix, potser marisc). Se serveix fred i amb un lleuger bany de maionesa.
El llom saltat és un plat típic del Perú que conté influències de la cuina xinès-cantonesa. Es prepara amb carn de res, xili verd, papes i altres ingredients que poden variar segons la creativitat de qui el cuina. Per últim, els picarones són dolços fregits en forma d'anell fets amb massa de farina de blat barrejada amb carabassa, i, de vegades, camote, banyats en mel de chancaca aromatitzada. El seu origen es remunta als bunyols de la Península, i és un plat tradicional de les gastronomies peruana i xilena.
L'horari d'aquest restaurant peruà és de dimarts a dissabte de 13 h fins a les 16:30 h i de les 20 h a les 22:30 h. Els diumenges obren més aviat, des de les 09:30 h a 16:30 h. A més a més, per a les opcions veganes, avisen que cal reservar amb 24 hores d'antelació.