Fa més de 60 anys, des de 1961, que la família Barris sempre intenta buscar l’excel·lència en el producte i si és de proximitat encara millor. Actualment, el restaurant Ca la Maria a Mollet de Peralada està regentat per la tercera i quarta generació de la nissaga. "Sou la cuina dels records": aquesta és una frase que els va dir un client fa anys i que els defineix molt. "A nosaltres, la via fa fregida amb la xuia ens ha traslladat a la cuina dels avis quan érem petits", expliquen. El nostre corresponsal a les terres gironines, l'assessor gastronòmic Jordi Àvila, viatja fins al nord de l'Empordà per descobrir-nos aquest fabulós restaurant de cuina tradicional.


Cuinen com abans, dedicant temps i molt d'afecte a plats de cassola que desapareixen de les cuines domèstiques i professionals. La família Barris dona importància a tots els episodis d’un bon àpat. Posen molt d'afecte als plats que cuinen, des de les postres (totes fetes a casa i d'un nivell incommensurable), un bon pa de forner i un bon cafè. Tot plegat en un espai únic que data de 1736. Impecable, ben net i cuidat, mereix una menció a part pel celler que compta amb quasi 500 referències, en la que hi destaquen els vins de la DO Empordà i amb les grans cases d’altres DO catalanes i espanyoles.

Restaurant Ca la Maria de Mollet de Peralada / Foto: Jordi Àvila
Patata i bleda amb seques i cansalada / Foto: Jordi Àvila

Com a emblema de la cuina empordanesa, s'hi pot tastar el plat de patata i bleda amb seques i la cansalada que li dona un toc cruixent sublim. No hi poden faltar, com no podia ser d'una altra manera, els caragols a la llauna, elaborats amb la tècnica ancestral, sense bullir-los prèviament, directament en cru a la llauna, amb un bon grapat de sal i una mica de cansalada.

Restaurant Ca la Maria de Mollet de Peralada / Foto: Jordi Àvila
Caragols a la llauna / Foto: Jordi Àvila

El pollastre de pagès amb gambes és un mar i muntanya que identifica excel·lentment la cuina de l'Empordà. "Un plat per menjar amb pitet!", saliva en Jordi. El següent plat de traca i mocador és el colomí rostit amb sofregit de ceba, alls i remullat en vi ranci i molt de xup-xup: "Autèntica cuina catalana", exclama.

Restaurant Ca la Maria de Mollet de Peralada / Foto: Jordi Àvila
Un mar i muntanya empordanès de traca i mocador / Foto: Jordi Àvila

Finalment, pel que fa a les postres, són moltes les propostes que destaquen. Hi ha el flam de mel i mató, el pastís Sacher, el borratxo, el xuixo de Girona, el bisbalenc de pasta de full farcit de cabell d'àngel o la tatin de poma de l'Empordà. Altres plats també destacats per als comensals són la sèpia amb mandonguilles, els calamars a la planxa, els peus de porc amb seques, la sopa de ceba, les carxofes fregides, els peus de ministre amb mongetes, el peixet de la Llotja de Roses ben fregit i el cabrit al forn.

Restaurant Ca la Maria de Mollet de Peralada / Foto: Jordi Àvila
L'assortiment deliciós de postres / Foto: Jordi Àvila

Al llarg de la seva història ha patit diverses reformes, des de la botiga de queviures i barberia al gran restaurant rural que és actualment. Però mai no ha renunciat als seus orígens: la cuina de tota la vida, amb productes de la comarca o fins i tot elaborats per la mateixa família (com l'oli d'oliva), encara que no per això dona l'esquena a les noves tendències culinàries. És, sens dubte, un restaurant amb història que es diferencia de la competència de la zona, sovint orientada a satisfer un estil francès que a Ca la Maria no hi destaca.

Restaurant Ca la Maria de Mollet de Peralada / Foto: Jordi Àvila
La tatin de poma de l'Empordà / Foto: Jordi Àvila

Per cert, que aquest estiu s’estrenen amb els esmorzars de forquilla! Els dissabtes i diumenges ja us hi podreu entaular ben d’hora. I un darrer missatge, i és que cal insistir que han adaptat la seva cuina a les intoleràncies, sobretot molts plats adaptats per als celíacs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!