L’Aplec del Caragol és una gran festa coneguda arreu de l’Estat i d’Europa, agermanada amb altres festes i oberta a tot aquell que tingui ganes de passar-ho bé, conèixer la gastronomia de la regió, la ciutat i, per descomptat, els lleidatans. L’Aplec de Lleida és una festa gastronòmica organitzada al voltant de la cuina del caragol que se celebra a la ciutat de Lleida des del divendres 24 fins al diumenge 26 de maig.

FECOLL és l’entitat que aglutina les colles participants en l’Aplec del Caragol. La Fecoll concentra la major part dels seus esforços en l’organització de l’Aplec del Caragol i el nostre enviat a les Terres de Ponent, en Jonathan Nuevo, més conegut com a Esmorzarsdeforquilla.cat, visita aquest local social de l'Aplec dies abans que arrenqui la festa, per descobrir-nos el fet que alhora és un espai gastronòmic amb uns plats espatarrants encapçalats pels caragols, però amb moltes més sorpreses. Som-hi!


La Federació es va constituir de forma definitiva el 17 de febrer de 1985 com a entitat cultural i recreativa, encara que ja feia molts anys que havia assumit l’organització de la festa amb en Manolo Calpe al capdavant com a responsable. En l’actualitat, la Federació es regeix per una Junta Directiva permanent i s’estructura en àrees de treball diferenciades que compten amb el suport del Consell de Colles i els membres de la Comissió de Festes.

Caragols de Lleida amb allioli / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

El restaurant o espai gastronòmic Fecoll és gestionat des de fa un any pel lleidatà Lluís Ariño, restaurador amb més de 40 anys d'experiència a diferents locals lleidatans. Està acompanyat, de la Lorena, que gestiona la sala. Ofereix cuina de Lleida i casolana, on el seu plat estrella, com no podia ser d'una altra manera, són els caragols.

Orella a l'allet a l'espai gastronòmic Fecoll / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

El local està ambientat cent per cent en un estil lleidatà, en el qual les seves parets i prestatgeries desprèn passió i rauxa per a la festa de l'Aplec del Caragol. L'Aplec és la festa per excel·lència cada mes de maig a Lleida, que aquest 2024 arriba a la seva XLIII edició. Als Camps Elisis s'ajunten 119 colles i 15.000 penyistes que junt amb 200.000 visitants donen color a la festa gastronòmica més important de Catalunya.

Mandonguilles casolanes amb sofregit de tomata / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Més enllà del número u, i més en aquestes dates, com són els caragols de Lleida amb allioli, els altres plats que tasta Esmorzarsdeforquilla.cat no es queden curts. Parlem de l'orella a l'allet i les mandonguilles casolanes amb sofregit de tomata, que podeu apreciar més amunt d'aquestes paraules. Dos plats contundents que fan salivar només amb una imatge! Per últim, en Jonathan ens sorprèn amb unes postres brutals: les orelletes de Lleida amb ratafia portet & aplec de nous i peres de Lleida. T'ho perdràs? Visita l'Aplec, però abans fes una parada per enamorar-te d'enormes plats, més enllà dels caragols.

Orelletes de Lleida amb ratafia portet & aplec de nous i peres de Lleida / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Durant els 3 dies que dura l'Aplec es consumeixen 15.000 quilos de caragols i el consum de cervesa aproximat és de més de 80.000 litres. Anima't a venir-hi i descobrir la Lleida més gastronòmica a l'Aplec, però tampoc oblidis aquest magistral gastroespai anomenat Fecoll, que és el cor de la festa. Salut!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!