Acostumem a cometre l'error d'associar els esmorzars de forquilla a les Terres de Ponent o la Catalunya interior. No obstant això, hi ha impressionants bars i restaurants amb excel·lents esmorzars de forquilla a Barcelona i a altres localitats on, aparentment, no ens ho imaginem de primeres. Per aquesta raó, des d'aquesta columna mensual —i des del compte @esmorzarsdeforquilla.cat— us acosto indrets icònics on tastar aquest àpat nostrat que esborra els brunch del nostre país.


Em desplaço fins a la capital del Baix Camp per descobrir el restaurant La Manigua. Una casa de menjars que va obrir ara fa deu anys, el 2014, a la plaça Sant Francesc de Reus, al local de l'antiga Penya perica, amb l'objectiu de continuar amb la feina feta pels pares —l'Andreu i la Mila— al bar del Tenis del Reus, local social que van regentar des de 1989.

La Manigua / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
La truita de baldana / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Actualment, són els fills —la segona generació de restauradors— qui estan al capdavant amb la Natàlia, a la cuina, i, l'Anton, a la sala. “Aquesta és tota l'estructura, en la qual la nostra mare ve a ajudar-nos algun dissabte”, confessen. La Manigua és un bar petit, un bar dels de tota la vida, sense luxes innecessaris, amb un tracte proper i càlid, amb preus ajustats i honestos i on l'estrella és sens dubte la cuina tradicional i la passió per la cuina és herència de família.

La Manigua / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
Un bon tros de cansalada cruixent amb mongetes, ou ferrat i tomàquet / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Tenen un Solete a la guia Repsol, que aquest any han renovat per segon cop. “Sempre hem apostat pels esmorzars de forquilla, pels plats tradicionals de la cuina catalana o basca, i pels productes de qualitat i de km 0”, relata la família. Les especialitats de la casa són els guisats, els xup-xup i la picadeta, la cuina tradicional sense luxes sempre tan agraïda i que molts cops ens recorda anys passats.

La Manigua / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
L'ossobuco a la xocolata / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

No els agrada parlar de plats estrella, sinó que opten per fomentar una agradable varietat d'experiències. “Busquem l'excel·lència en cada guisat, encara que sabem que això es casi impossible”, diuen entre rialles. Plats com els callos de vedella amb la seva picadeta o els peus de porc guisats amb trompetes són sublims. Però també són aclamats el fricandó, garrons al forn amb ratafia, el Marmitako de tonyina o el peixopalo de bacallà fan les delícies dels comensals.

La Manigua / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
Les postres de temporada de La Manigua / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

En la meva visita, m'aventuro a tastar la truita de baldana per escalfar estómacs, seguit d'una espatarrant cansalada cruixent. Per si això no fos suficient per convèncer els vostres paladars d'aterrar a Reus, ho rematem amb l'ossobuco a la xocolata i el músic i bunyols de Quaresma.

Amor i temps són els pilars estructurals de La Manigua. Amabilitat, informació, simpatia i tracte personal fan que la visita a La Manigua sigui molt fàcil i plaent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!