Un restaurant mexicà tindrà tacos a la carta, així com un japonès tindrà una carta farcida de sushi. O un establiment italià inclourà una alta càrrega de pizzes i plats de pasta. Per tant, un restaurant de cuina catalana ubicat a la vora de Lleida i especialista en els esmorzars de forquilla ha de tenir a la carta peti qui peti caragols a la llauna. Al restaurant Cal Toni (c/ Nou, 10) situat al petit poble d'Albesa no hi trobaràs caragols a la llauna. Sí que fan brasa, però són uns mestres en la cuina del xup-xup. Fins allà s'hi desplaça el nostre esmorzador per excel·lència, en Jonathan Nuevo, més conegut com a @esmorzarsdeforquilla.cat, per conèixer aquest bar-restaurant i delectar els nostres paladars més suculents.


Cal Toni té una història preciosa al darrere. En Toni Codes i la Susana Garcia es van conèixer i enamorar a l'Escola d'Hostaleria de Girona, on tenien el gran Joan Roca de professor. Ell, nascut al Port de la Selva; ella, de Lleida. Amb 18 anys i en plena adolescència van emprendre junts el camí de la restauració al restaurant Els Cairats de Girona, ja desaparegut.

Cua de vedella amb bolets del Pallars / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Després de treballar-hi uns quants anys i forjar-se en el sector de la restauració, el 1997 fan les maletes per acostar-se a les terres originàries de la mare de la Susana, a la localitat d'Albesa, la Noguera. Allí van llogar el Bar Palau a la recerca de sort. Amb el temps van comprar uns terrenys i el 2011 neix Cal Toni. Clientela de poble i de la zona, àmplia carta de guisats i plats de brasa, són uns ferms defensors de la cuina del xup-xup

Galta de porc desossada amb carxofa de temporada / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

“Quan vam arrencar Cal Toni, a les Terres de Ponent abundaven els plats a la brasa i els caragols a la llauna”, explica el matrimoni, “i nosaltres ens volíem apropar al xup-xup”. Fins a tal punt que a la carta no hi trobaràs caragols a la llauna. Les seves especialitats són el pop a la gallega, el melós de vedella amb bolets i els peus a la brasa. Autèntiques delícies!

Asseguts a la taula d'aquest restaurant modernet de dos pisos, en Jonathan es prepara per endrapar un deliciós pop a la gallega per obrir gana. Atacant la carn, forquilla i ganivet en mà devora una immillorable galta de porc desossada amb carxofes de temporada, un primer principal que és l'avantsala de la joia de la corona: la cua de vedella amb bolets del Pallars.

Meravellós pop a la gallega / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

En Toni a la cuina i la Susana a la sala formen un duet brutal que regenta Cal Toni des del 2011 amb una mà de mestre envejable. Una essència més de bar entre setmana i de restaurant als caps de setmana, són uns apassionats de la cuina tradicional i catalana. Ho fan tot artesanalment: “no volem ni sentir a parlar de la cinquena gamma”, bramen. I és que els canelons o les croquetes, per mencionar-ne només un parell, són parits d'inici i final als fogons de Cal Toni. Tot casolà. Amb productors de proximitat i amb molta confiança, tenen grans aliments com l'escarola d'Albesa o la vedella del poble del costat. Productors lleidatans de grandíssima qualitat.

Un homenatge a Girona amb el seu clàssic xuixo i el gelat de vainilla / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

De postres, en Jonathan ho remata amb el xuixo gironí a la brasa amb gelat de vainilla, en una clara referència als orígens d'en Toni i la Susana i de la terra que els va permetre trobar-se i fer possible el naixement de Cal Toni. Llarga vida als temples de la cuina catalana i als esmorzars de forquilla!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!