Hola hola gourmeters! La truita a la francesa, de patata o farcida és una menja que, aparentment, és molt del dia a dia. Tothom, poc o molt, siguin quines siguin les seves habilitats culinàries, sap fer una truita. Ara bé, saber fer una truita no vol dir fer una bona truita i el local d'avui va sobrat de talent en aquest àmbit. Los Tortillez són una família que, com ells diuen, t'arriba a la patata, i és molt cert perquè només posar un peu en un dels seus dos locals (una a Consell de Cent i l'altre a Manso), et sentiràs com a casa per l'atenció de la gent que hi treballa i per l'estètica senzilla que et porta a un bar de poble de tota la vida. Visitarem el local nou que han obert al barri de Sant Antoni, concretament al número 50 del carrer Manso que, si com jo has estat al local de l'Eixample veuràs que l'estètica és molt similar.
L'essència és la mateixa, truites de molts tipus, per a tots als gustos i preparades al punt que més agradi al consumidor, però al nou local de Manso també hi trobarem molt plat de xup-xup, i quina traça que hi tenen amb el menjar casolà. Arranquem amb uns bunyols de bacallà, grossos i amb una textura diferent de la del típic bunyol, aquests et fan sentir, gairebé, com si fessis una queixalada a un tros de bacallà. Per acabar-ho d'arrodonir porten una mica de mel pel damunt i ratlladura de llima. La dolçor contrasta molt bé amb el salat d'aquest peix. Ah, per cert, el pa amb tomàquet que no falti.
El melós de vedella més melós que he tastat darrerament
Arriben uns calamars farcits molt tendres, amb una bona quantitat de salsa fet amb la seva tinta i més bacallà, perquè és el meu peix preferit. Aquesta peça delicada de bacallà està confitada i porta allioli, pera i salsa de pebrot del piquillo, una combinació molt original que et fa pensar en el pebrot del piquillo farcit de brandada de bacallà però preparat d'una manera molt diferent. Encara tenim curiositat per tastar un altre platet de xup-xup i ens recomanen, santament, el melós de vedella amb bolets i salsa de Porto. La carn ve presentada en format terrina, desossada i banyada amb salsa. Es menja sense cap necessitat de ganivet i és molt tendra, com la que fa l'àvia els diumenges de celebració.
Com t'agrada la truita?
Abans d'explicar quines truites m'he cruspit (perquè són petites per compartir amb màxim 4 persones), us faré un repàs d'algunes de les creacions més boges de Los Tortíllez: Thaítilla Tortíllez, amb gambes, curri tailandès i coriandre, Saturnino Tortíllez, amb xoriç ibèric, formatge manxec i pebrot verd, o la Abuela Tortíllez, la clàssica amb ceba o sense, a l'enllaç les veureu totes i al·lucinareu. Ens decantarem per una Cayetana Tortíllez, perquè què hi ha més 'pijo' que una truita amb trufa, pernil ibèric, ceba caramel·litzada i formatge de cabra. La truita, per mi, sempre ben crua, i aquesta és una delícia on, per més que tots els ingredients són de gust potent, no carreguen i fan que sigui molt mengívola.
També demanem la Tomeu Tortíllez. Amb aquest nom només pot voler dir una cosa: sobrassada. La truita Tomeu està farcida de sobrassada ibèrica i formatge de Maó, a més, al plat, hi ve un bol amb mel per regar la truita. Una mossegada perfecta.
La carta de postres és d'allò més llaminera i totes són casolanes. No espereu trobar-hi soufflé o pastís de pastanaga, aquí les postres són clàssiques: flam, mel i mató, crema catalana, o pastís de l'àvia. Aquest últim, el que hem tastat, té un gir diferent: normalment, el pastís de l'àvia està fet de galetes i xocolata, però a los Tortíllez porta llimona. El pastís de l'àvia de llimona és el colofó perfecte del dinar, fresc i lleuger.
La família Tortíllez
Aquesta família toca la patata i enamora per les seves precioses iniciatives. Los Tortíllez treballa i col·labora amb diferents associacions on ofereixen la possibilitat que totes aquelles persones que vulguin integrar-se a la societat mitjançant el treball tinguin la possibilitat de fer-ho. Associacions com La Fundació Catalana de Síndorme de Down, l'associació Acihd i la Fundació Joia. De fet, el passat mes d'octubre, es va estrenar un documental que explora, mitjançant David Cabrera Mandulay, un cambrer del restaurant amb síndrome de Down, la vocació integradora de Los Tortíllez. A través d'entrevistes íntimes, imatges entre bastidors i moments emocionants capturats al local, els espectadors poden descobrir el dia a dia de David. Los Tortíllez són exemple de bon cuinar, de domini de l'art de la truita i d'integració. Un 10! Fins a una altra!