El plat més bo no és el més complicat, sinó el que està més ben cuinat dins de la seva senzillesa. Amb aquest eslògan es presenta el restaurant Can Roca d'Esponellà, tot un referent de la història gastronòmica del Pla de l'Estany, que ofereix els plats tradicionals de la cuina catalana. Fins allà es desplaça el nostre corresponsal a les contrades gironines, l'assessor gastronòmic Jordi Àvila, per descobrir-nos tots els detalls d'aquesta meravella gurmet amb més de cent anys d'història.


El restaurant Can Roca d'Esponellà ofereix la seva cuina des d'abans de l’any 1910. Antic hostal de poble, situat al peu de la carretera que uneix Banyoles i Figueres, carros i viatgers hi feien parada i fonda. Actualment, el restaurant, totalment adaptat als nous temps, ofereix l’hospitalitat dels qui viuen en un indret petit i una cuina que manté l’essència dels plats de l'àvia. Avui aquest restaurant centenari, que és un referent de la història gastronòmica de la zona, està en mans de la quarta generació de cuineres de la família Roca.

El secret ibèric amb patates palla / Foto: Jordi Àvila

L’oferta es basa en plats populars de la cuina catalana amb puntuals aportacions de receptes adaptades a la cuina moderna. Podríem dir que són receptes autòctones tradicionals, que utilitzen bàsicament productes de la terra i característics de la comarca del Pla de l’Estany: carabasses d’Esponellà, mel de Crespià, alls de Cornellà del Terri, fesols banyolins, etc. Tots aquests productes elaborats amb la màxima que s'esmentava a l'inici d'aquest text.

Un arròs de muntanya sensacional a Can Roca / Foto: Jordi Àvila

Els plats que tasta en Jordi durant la seva visita són d'autèntica delicatessen. El pollastre de pagès amb prunes, panses, figues (15,50 €), el secret ibèric amb salsa de Porto i patates palla (14,50 €), les mandonguilles de pollastre amb gambes (14,50 €) o l'arròs de muntanya amb sèpia, costelló, salsitxes i bolets (17,00 €).

Pollastre de pagès / Foto: Jordi Àvila

Pel que fa a les postres, destaquen la pinya colada de Can Roca i el pastís Tatin de poma golden, crema de llet i nata (5,85 €).

És fàcil entreveure que durant tants anys hagin passat pel restaurant innumerables personatges populars i anònims amants de la cuina senzilla i de la cuina casolana portada al restaurant. Salvador Dalí, per exemple, freqüentava Can Roca d’Esponellà. Devia ser durant els anys cinquanta, quan devien menjar truites —de carabassó, d’espàrrecs de marge, de botifarra negra  i de ben segur de patata i ceba— per no desdir la fixació daliniana pels ous. Darrere hi farien passar un plat de caça, perdiu a la col o civet de llebre, mentre perfilaven la il·lustració de Balada del sabater d’Ordis.

Pastís Tatin de poma golden, crema de llet i nata / Foto: Jordi Àvila

Josep Pla va escriure: "Conec molt Esponellà. Vaig contribuir a popularitzar el restaurant d’Esponellà —excel·lent per les peces de caça que hi serveixen, per les verdures, etc.—, m’hauria agradat de viure una temporada a Esponellà... des de l’hostal d’Esponellà he fet moltes caminades...". Josep Pla, notes diverses. O.C., vol. 12, Edicions Destino.

Cent catorze anys després, els plats estrella de la casa són els canelons, la truita de patata i ceba, la perdiu a la col, la llebre estofada i els rostits a la cuina de llenya. Més enllà dels plats de carta, pots optar per fer el menú tradicional, una selecció dels millors plats de la casa, el menú especial, el menú pica-pica o el petit menú. Amb un tracte i un servei molt amables, la visita a Can Roca serà centenària amb aromes històrics i gustos deliciosos!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!