Una visita al Priorat mai és completa sense fer parada a la Cooperativa de Porrera, un racó on la màgia del paisatge s’uneix amb la calidesa d’un restaurant que, per a molts, és com tornar a casa. Aquesta sensació la van experimentar de primera mà la Maite Escribà de @topcatalanrestaurants, descobrint aquest lloc tan especial i autèntic on l’essència del territori es reflecteix en cada detall.
Situat en el bell mig de Porrera, La Cooperativa és el projecte vital de la Mia i el Litus, que fa 19 anys van decidir oferir als visitants una experiència culinària única, en un espai que rememora les fondes tradicionals d’abans, amb estovalles de flors que aporten aquell toc nostàlgic que tant encanta als comensals. La Mia i el Litus aconsegueixen que els clients se sentin com a casa, sempre atents a cada detall i a l’acollida de tothom que travessa la porta del restaurant.
La Mia ofereix una cuina totalment intuïtiva, un reflex del seu amor per la gastronomia. Cuina a ull, sense seguir receptes exactes, sap el que necessita cada plat
La Mia ofereix una cuina totalment intuïtiva, un reflex del seu amor per la gastronomia. Cuina a ull, sense seguir receptes exactes, sap el que necessita cada plat. Aquesta manera de fer és especialment evident en els famosos mar i muntanya, una combinació d’elements de la terra i el mar que s’ha convertit en una de les joies de la carta. Per la seva banda, el Litus, amb una dedicació impecable, cuida cada detall a la sala i selecciona amb cura els millors vins, assegurant-se que cada copa complementi perfectament l'experiència gastronòmica.
Durant la visita, la Maite va poder degustar algunes de les especialitats de la casa que destaquen per l’ús d’ingredients locals i una cuina que sap treure’n tot el partit. Els plats tastats inclouen un gaspatxo de remolatxa quilòmetre 0, seguit per una tomata rosa de Barbastre acompanyada de ganyims, un plat que combina senzillesa i frescor. També es va servir una deliciosa patata i llengua de vedella amb vinagreta, un exemple de com la cuina tradicional pot sorprendre amb matisos refinats.
Les guatlles en escabetx i la perdiu van aportar un toc de cuina de caça, mentre que els peus de porc de Cal Xerrit amb botifarra negra i samfaina o els lletons amb patata van ser un triomf de la cuina casolana, que combina sabors potents amb textures meloses. Per tancar el banquet, les postres no es van quedar enrere: un delicat pastís de taronja i un pastís de cacau van posar el punt dolç a una experiència gastronòmica inoblidable.
No és d’estranyar que molts dels clients siguin estrangers que, després de visitar Porrera, no dubten a compartir la seva experiència amb amics i familiars als seus països d’origen. Aquesta visita reafirma, un cop més, que La Cooperativa de Porrera és un lloc imprescindible per a qualsevol amant de la bona cuina. És una experiència que et queda gravada, un lloc on tornaries una vegada i una altra.
Aquest espai del Priorat és molt més que un restaurant; és una experiència completa que et fa sentir part de la seva història, una història que aquest setembre celebra 19 anys, i que segurament en celebrarà molts més, gràcies a la passió i dedicació dels seus propietaris.