Hola hola gourmeters! Sí, ja ho sé, fa molta calor, però què hi voleu fer, és agost i pinta que encara queden molts dies d'altes temperatures. Per combatre aquests termòmetres infernals hi ha moltes opcions: platja, piscina, un bon aire condicionat o un bon ventilador, amanides fresques, molta fruita com síndria i meló i molt líquid per mantenir-se hidratats. És per això que avui us porto a sopar líquid, sí, per això de mantenir-se hidratat. Bé, m'oblidava de mencionar que us porto a menjar sopa!. Em direu que estic boja de menjar aquest plat a ple estiu, però jo us diré que la sopa em fa pujar la temperatura del cos i m'oblido de la calor de l'exterior (realment tot són excuses, és perquè m'agrada molt i prou).
Acompanyeu-me al Koku Kitchen Ramen & Gyoza Bar. Al Koku són pioners de l'escena del ramen a Barcelona des del 2014, quan van obrir el seu primer local al barri de Ciutat Vella i el 2016 va obrir les portes el Koku Kitchen Ramen & Gyoza Bar, al Barri del Born, on serveixen la seva famosa sopa ramen, gyozas i altres plats deliciosos. Si per als catalans un plat d'escudella és sinònim d'un àpat reconfortant que et fa pensar en la llar i la família, per als japonesos el ramen és el mateix. I jo me'n declaro molt fan. No em jutgeu, no em veureu prendre ramen per Nadal, però mentiria si dic que al llarg de l'any menjo més escudella que ramen....
Productes catalans i de proximitat
Hi ha molt de debat sobre d'on és original aquesta sopa, ja que és considerada una invenció japonesa, encara que el seu origen és xinès. Avui en dia hi ha centenars de restaurants a Catalunya que ofereixen aquest plat, però al Koku els superen a tots, segons la meva humil opinió després de visitar-los dues vegades. El ramen és una sopa de fideus amb base de brou de carn, servida amb una gran varietat d'ingredients d'acompanyament com medallons de carn de porc, alga nori, un ou amb el rovell poc fet o bé brots de soja. Al Koku Kitchen Ramen & Gyoza Bar fam servir productes catalans i de proximitat (exceptuant aquells ingredients que cal importar des del continent asiàtic perquè no es poden trobar aquí). Ja us avanço que la qualitat és immillorable.
Abans d'entrar en matèria i agafar el cullerot (perquè el brou del ramen es pren amb una cullera de fusta semblant al nostre cullerot), ens recomanen tastar algun entrant. Demanem unes crestes japoneses (conegudes com a gyozes) de carn i verdures, molt ben cuinades, ja que són tendres però tenen la base torrada. Normalment, se suquen amb una mica de salsa de soja o un vinagre especial, però com que soc valenta hi he afegit picant, una mica massa potser. També tastem el seu karaage, que és un pollastre fregit estil japonès amb una salsa teriyaki casolana. Els japonesos fan un molt bon pollastre fregit, i el karaage no és altra cosa que el nom que rep aquest estil de fregit. El pollastre és de qualitat i no està gens sec, al contrari, és molt sucós, i la salseta li aporta un toc dolcet.
Dues piscines de sopa
Arriben els ramens, fumejant, i l'olor és encisadora. Hem optat pel ramen de curry (que ja l'havia tastat fa uns mesos i no me'l podia treure del cap) i, per descomptat, pel ramen picant. Els brous del Koku són exquisits, densos i tenen cos, a més, els fideus estan sempre al dente, una cosa que no es troba sempre a la resta de locals de ramen. Analitzem-los un per un: el de curry, que no pica, és potent i el porc brasejat es desfà només agafar-lo amb els bastonets, porta un ou marinat amb el rovell al seu punt, unes rodanxes de rave, i ceba caramel·litzada.
Pel que fa al ramen picant, que prometo que és un nivell de picant molt acceptable, està fet amb un brou de miso picant, el porc, l'ou, l'alga nori i el kimchi. El kimchi és una recepta coreana de col xinesa fermentada amb xili i altres ingredients com l'all, gingebre, sal i salsa de peix. Està considerat un superaliment molt saludable gràcies als bacteris vius que conté, i per ser ric en fibra i nutrients. El gust és peculiar, una mica agre, s'ha de tastar perquè és diferent a qualsevol sabor quotidià per nosaltres.
Això últim no m'ho esperava. Qui m'hauria de dir que el millor pastís banoffee que he tastat mai seria en un restaurant japonès. Aquest tipus de pastís és d'origen britànic i està fet d'una base de galeta, toffee o almívar de llet, plàtan i nata muntada. En el cas del Koku, per acabar-ho d'arrodonir, posen cacauets a la base de la galeta, està boníssim i ens l'hem acabat tot encara que no volíem postres perquè com us podeu imaginar un bol enorme de sopa amb tants complements et deixa ben tip. Amb tot això que us he explicat, us he convençut ja perquè li doneu una oportunitat a la sopa, i concretament al ramen, durant l'estiu?. Si teniu pensat seguir les meves recomanacions, tingueu present que al Koku Kitchen Ramen & Gyoza Bar no es pot reservar i que molt sovint es fa una cua. Valdrà la pena l'espera, m'ho agraireu. Fins la propera gourmeters!