La cultura gastronòmica catalana és espectacular, això no ho pot negar ningú. Tenim guisats espectaculars, plats de cullera com l'escudella, el peix més fresc de la Costa Brava, els calçots, i podria seguir hores i hores. Dit això, si bé controlem la brasa, ja que l'art de fer uns bons calçots no es coneix fora de la nostra terra, si algú es pot coronar com a rei de la brasa són els argentins. Avui sopem en un clàssic de Barcelona, un restaurant que ha robat el cor, entre molts altres jugadors del Barça, al crac indiscutible que ha passat pel club blaugrana: Leo Messi. Dit això, si parlem de carn de qualitat suprema, feta i servida per argentins, no podem parlar d'un altre lloc que no sigui el mític 9 Reinas. Aquest restaurant, que té dos locals a Barcelona i un a Sant Cugat, s'ha construït un cert prestigi entre els amants dels 'asados', les empanades i els talls de carn de primera. Soparem al local del carrer València, a dos minuts a peu de passeig de Gràcia, i ja us avisem que avui sortirem rodolant (ens preocupa poc).

 

 

Arrenquem amb l'entrant més bàsic i deliciós que hi ha, el pa amb mantega, que al 9 Reinas ve directe de Montserrat Forners, que el 2024 es va coronar com el Millor Pa de Pagès Català. El pa s'acompanya d'una mantega més especiada amb algun tipus de pebre vermell, i una fumada amb sal grossa; ideals. El vi ens el recomana la casa i, evidentment, serà vi portat de l'Argentina, concretament un que es diu Ánimal. Està molt ben escollit, ja que es tracta d'un vi negre jove, amb molts matisos de fruita que anirà molt bé amb la quantitat de carn que ens espera. El vi està fet amb una varietat de raïm que es diu Malbec i ve de Mendoza. Per exemple, marida a la perfecció amb el xoriç i el salami de vedella que arriba a taula. L'embotit va regat amb un bon oli d'oliva i està suat, és d'aquests que et deixen aquella sensació d'aspresa a la llengua. 

La millor empanada argentina de Barcelona

Continuem amb una croqueta de cecina, amb un vel de cecina al damunt que és delicadíssima, té un interior molt cremós i suau i contrasta de meravella amb el potent sabor del vel de damunt. Perquè no sigui dit, acompanyarem tots aquests carbohidrats i proteïna amb una amanida de ruca, pera confitada, nous, codony, un núvol de parmesà i una vinagreta de pera i romaní, per fer baixar que diuen, i ja fa falta perquè arriba una contundent i boníssima provoleta a la brasa. La provoleta, per més que soni italià, és un plat típic de la gastronomia argentina que normalment se serveix com a entrant de l''asado'.

El tàrtar de carn del 9 Reinas
El tàrtar de carn del 9 Reinas / Foto: A.S.I.

L'steak tàrtar del 9 Reinas se serveix en uns brioixos ben sucats de mantega i passats per la planxa i ens ha encantat per la seva senzillesa. Com que la carn és tan bona, només està una mica amanida i no porta ni ceba, ni cogombret, ni cap dels complements que se solen barrejar amb la carn per preparar el tàrtar de vedella. Això sí, va coronat amb unes patates palla per aportar el toc cruixent a aquesta mossegada.

Arriba la que s'acaba de convertir en l'empanada preferida de Barcelona, és de carn picant i va acompanyada d'una salsa 'yasgua', que es fa a base de tomàquet. Em direu exagerada, però de debò que no n'he tastat cap de millor: la carn de l'interior és tendra i es distingeixen trossos de carn prou grans, quan l'obres per la meitat regalima el suc, i els trossos d'ou dur també són generosos. La salsa no pica molt, però és l'acompanyament perfecte, i la massa és crocant i fina, no embafa gens (diria que li acabo d'escriure una carta d'amor a aquesta empanada).

L'empanada de carn del 9 Reinas
L'empanada de carn del 9 Reinas / Foto: A.S.I.

Per alguna cosa són els reis de la brasa!

Amb els dos talls de carn que venen a continuació es demostra el regnat dels argentins pel que fa a les carns a la brasa. Si pensem en gastronomia d'aquest país el primer que ens ve al cap és l''asado', la barbacoa, i el terme 'asado' es fa servir tant per referir-se al plat com a la tècnica de preparació, perquè un dels secrets de l''asado' és el cuinat constant i prolongat de la carn fent que quedi ben marcada i tendra i sucosa per dins. El 9 Reinas ens sorprèn primer amb un tall de falda (entraña), que porten de La Finca, una explotació de boví sostenible i responsable. La peça es talla a tires a taula i és gustosíssima, l'acompanyarem d'una fresca amanida de fonoll i tomàquets cherry, i d'unes patates amb un ou ferrat al damunt que són un vici!

Acabem els salats amb un entrecot, per descomptat, cuinat al punt perfecte. Al costat de les carns d'aquest restaurant sempre hi trobareu dos recipients petits amb salses argentines: un 'chimichurri', una barreja de julivert, orenga, all, ceba, pebre picant, oli i vinagre, i una 'salsa criolla', feta a base de ceba, pebrot verd i vermell i tomàquet.

L'entrecot del 9 Reinas
L'entrecot del 9 Reinas / Foto: A.S.I.

De postres una versió del 'lemon pie', aquell pastís de llimona amb una base de galeta i un merengue al damunt. Al 9 Reinas no es podien conformar amb servir un tros de pastís i opten per fer-ne una versió més original i divertida: una crumble de galeta amb una bona quantitat de merengue al damunt i una esfera que simula una llimona farcida d'una delicada crema del mateix cítric. Per menjar les postres t'animen a destrossar a cops de cullera l'esfera i barrejar tots els elements. Per si no n'hi havia prou, tastem també un volcà de dolç de llet, que encanta a l'Amèrica del Sud. El 9 Reinas és un temple per tots aquells amants de la bona carn que es volen fer un homenatge, el servei és exquisit, igual que els seus plats! Fins a la següent, gourmeters!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!