Va dir Orson Welles que ell no bevia vi quan tenia set, sinó quan volia abraçar una emoció. És possible, però, trobar vins econòmics i amb un preu per sota dels 10€ capaç d'emocionar-nos? És difícil, però no impossible, ja que beure vi no és només apropar-se als llavis un líquid concret, sinó també endinsar-se en un viatge en el temps, a aromes seductors o a territoris llunyans capaços de transmetre amb un sol glop milions de sensacions. Avui, a La Gandula vinícola d'aquest diumenge, us proposem tres vins blancs, quatre negres, un rosat i dos escumosos que costen menys de 10€ i amb els quals quedareu de meravella en un sopar improvisat, una celebració familiar o una d'aquelles cites íntimes on parlar de la Pansa Blanca d'Alella, qui sap, pot ser la cosa més sexy del món. 

Desig, Mas Candí

100% Xarel·lo (D.O. Penedès)

Vet-ho aquí un blanc fresc i tradicional elaborat amb Xarel·lo, la varietat autòctona estrella del Penedès. Que sigui un vi poc car no vol dir que sigui un vi qualsevol, ja que Desig prové d'una sola vinya de més de 50 anys i ubicada a Les Gunyoles d'Avinyonet, a part d'estar elaborat sota els preceptes de la viticultura respectuosa amb el cultiu i la vinya, és a dir, sense la utilització de toves químiques ni pesticides. Com el podem definir? Un vi de terrer tranquil, amb criança de 7 mesos amb battonage, que al nas és un esclat d'aromes de fruita blanca madura i que a la boca és untuós i mineral, d'entrada, per acabar amb un final rodó afruitat i amb bona acidesa.

Desig 2013 de Mas Candí.

Somdinou, Cooperativa de Gandesa

Garnatxa blanca i Macabeu (D.O. Terra Alta)

Parlar de la Terra Alta és parlar de la garnatxa blanca, sobretot, però també és parlar de la Cooperativa de Gandesa i el seu espectacular celler modernista, considerat una de les Vuit meravelles de Catalunya. Meravellós també ho és aquest vi jove batejat amb el nom de l'any que va constituir-se la Cooperativa (1919) i provinent de vinyes velles. Guanyador l'any 2016 de la medalla d'or i el 2018 de la de plata al concurs Grenaches du Monde, Somdinou és un vi blanc fermentat en tines d’acer inoxidable durant aproximadament 20 dies i una breu criança sobre lies d'aproximadament un mes. Un vi ple d'història que en boca té volum i que converteix els seus aromes cítrics en un gust llaminer i fresc al paladar.

Somdinou, en homenatge a l'any de constitució del Celler Cooperatiu de Gandesa.

Idoia, Ca N'Estruc

Xarel·lo, Garnatxa blanca, Macabeu i Chardonnay (D.O. Catalunya)

Sense tabús, anem directe al gra: un dels blancs amb millor relació qualitat-preu que podem trobar a qualsevol supermercat o botiga de vins. Es pot elaborar un vi a escassos quilòmetres d'una autopista o d'una de les zones industrials més importants de Catalunya? La resposta és que sí, i Idoia n'és l'exemple, ja que és un dels vins de referència de la finca Ca N'Estruc, una finca ubidada entre Esparreguera, Abrera i Olesa de Montserrat. Vi blanc amb criança, fermentat i envellit durant 6 mesos en bótes de roure francès. En nas, notes de fruita blanca i un delicat perfum de vainilla; en boca, equilibrat i amb una textura de seda que omple tot el paladar de plaer. 

Idoia, un dels vins més recomanables de la D.O. Catalunya

La Rosa, Can Sumoi

Parellada, Sumoll i Xarel·lo (D.O. Penedès)

Posem-nos dempeus, ja que ens trobem davant la seducció i la delicadesa feta vi. Ubicada al massís del Montmell i a 600m d'altitud, Can Sumoi és una finca de 400 hectàrees on Pepe Raventós, viticultor propietari de Raventós i Blanc, cultiva la vinya de manera ancestral i sota els preceptes de la biodinàmica, és a dir, sense cap tipus d'additiu enològic i vinificant de forma respectuosa amb l'entorn. Així neix La Rosa, un rosat de color delicat, suggerents aromes afruitats i final sec. Un vi a l'alçada dels millors vins rosé de la Provença, ideal per a gaudir-lo com un aperitiu, una copa vespertina en un moment de relax o l'acompanyament perfecte per arrossos, marisc o peix blau.

La Rosa, de Can Sumoi, un vi tan seductor que és ideal per regalar el dia de Sant Jordi.

Garnatxa, Scala Dei

100% Garnatxa negra (D.O.Q. Priorat)

Aquest vi és una metonímia del Priorat, ja que les vinyes d'on prové són les mateixes on els monjos cartoixans fa set segles van començar a elaborar vi. El nom del celler prové del nom del monestir, que significa "escala cap a Déu". Per què? Perquè, segons diuen, quan al sXII el rei Alfons I el Cast va decidir fer donació d'unes terres als cartoixans perquè hi edifiquessin un monestir, la casa mare va enviar uns monjos provençals a buscar el lloc més adient, i un pastor els va assenyalar un indret on sovint veia en somnis a uns àngels enfilant-se amb una escala cap el cel. Els monjos ho van entendre com un senyal diví, i allà van fer-hi dues coses: construir el monestir de Santa Maria d'Escaladei i començar a elaborar vi. Segles més tard, Cellers Scala Dei hi elabora aquest monovarietal de garnatxa negra provinent de sòls d'argila i licorella típica del Priorat. Un vi que emana història en cada glop, expressiu i únic, rebatejat sovint com "el vi de les tres efes": fruita, frescor i facilitat en boca. 

Garnatxa, el vi accessible i econòmic més espectacular dels cellers Scala Dei.

Petit Bernat negre, Oller del Mas

Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Picapoll Negre i Sumoll (D.O. Pla de Bages)

Un vi elaborat en una finca amb 1000 anys d'història ja és, d'entrada, un vi especial. Petit Bernat és el vi més honest d'Oller del Mas, un dels cellers més representatius de la D.O. Pla de Bages i que tracta amb cura la varietat Picapoll, autòctona de la zona. Amb un cupatge extens però equilibrat, Petit Bernat ha estat el primer vi a Espanya a obtenir el certificat Carbon Footprint, en el qual se certifica el baix nivell de CO2 alliberat a l'atmosfera en totes les fases del procés d'elaboració. Amb un envelliment de 3 mesos de criança en fusta, en nas té notes de fruita vermella sobre un fons especiat i torrat, mentre que en boca és golós i elèctric d'entrada, amb un pas fresc i un cos mig on hi trobem tanins dolços.

Petit Bernat negre 2014, un vi ecològic molt representatiu de la D.O. Pla de Bages

Salvavides, Batlliu de Sort

Merlot, Ull de llebre i Garnatxa negra (D.O. Costers del Segre)

Diuen que el vi d'altura és el futur, i si el futur és com Salvavides, per sort tenim bon vi per anys. Entre Rialp i Olp, a tocar del riu Noguera Pallaresa i en un entorn muntanyenc amb ermites romàniques de postal i paisatges que tallen la respiració, Salvavides neix d'una vinya de merlot i ull de llebre ubicada a la finca Gavet, plantada fa més de quaranta anys i salvada in-extremis de desaparèixer abans de ser arrencada. D'allà deriva el nom del vi, elaborat pel celler Battliu de Sort i que té finalitats solidàries, ja que part de les vendes del vi es destinen a la investigació contra el càncer per al IDIBELL de Barcelona (Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge). Més enllà d'això, Salvavides és un "vi punk" en tota regla, fermentat amb llevats indígenes en dipòsits d’acer inoxidable durant 6 mesos, fresc en boca i amb records a fruites o espècies.

Salvavides, un vi que com diu el tap, és un vi d'alta muntanya.

Sus Scrofa, Pardas Celler

100% Sumoll (D.O. Penedès)

Possiblement un dels millors monovarietals de sumoll que poden trobar-se al nostre país. Amb una molt bona reputació gràcies als seus blancs, el celler de Ramon Pardas i Jordi Arnan elabora Sus Scrofa amb el raïm d'aquesta varietat històrica provinent de dues vinyes de més de 60 anys i cultivada sota els preceptes del que ells anomenen "no-cultiu", és a dir: agricultura sostenible i poc intervencionista, per tant sense ús d'herbicides, insecticides i productes de síntesi. A més, no es llaura el sòl per evitar l'erosió i s'utilitzen cobertes espontànies per tal de protegir-lo. Com és, però, Sus Scrofa? Un vi amb moltíssima personalitat pròpia, que en nas és pura fruita vermella i en boca és fresc i vibrant, amb una important presència de tanins.

Sus Scrofa, el terme llatí per definir els porcs senglars, símbol del celler Pardas.

Esculurit Brut Nature Reserva, Espelt Viticultors

Chardonnay, Macabeu i Xarel·lo (D.O. Cava)

Anem a parlar d'escumosos, un tema sempre delicat. Abans de res, deixem clara una cosa: hi ha diverses formes de denominar el vi escumós, allò que popularment tota la vida s'havia dit xampany. El cava és la més popular de totes, però no deixa de ser l'expressió d'una Denominació d'Origen concreta d'àmbit estatal (la D.O. Cava); a Catalunya, existeixen també escumosos Clàssic Penedès (dins la D.O. Penedès), Corpinnat, Conca del Riu Anoia, escumosos sense denominar de cap manera i, per si fos poc, escumosos elaborats amb mètode ancestral. Dit això, Esculurit Brut Nature Reserva és un escumós elaborat a l'Empordà per Espelt Viticultors, un dels cellers més reconeguts de la zona i ubicat a Vilajuïga. Per què és especial, aquest cava? En primer lloc, perquè té un cupatge amb chardonnay, element que ja el dota d'un toc diferencial. I en segon lloc, el més singular: el seu color s'apropa més al verd de la palla quan verdeja que no pas al blanc groguenc de la majoria de caves que ens vénen al cap. Un escumós, en definitiva, singular, diferent i atractiu; sec, fresc i amb cos.

Esculurit Brut Nature Reserva, del celler Espelt.

Brut Reserva, AT Roca

Macabeu, Xarel·lo i Parellada (D.O. Clàssic Penedès)

Tornem-nos a posar dempeus, per favor, ja que ens trobem davant d'un escumós al qual podríem fer una reverència. El raïm d'aquest Brut Reserva és un autèntic mosaic que expressa la singularitat de les diferents subzones del Penedès i, en conseqüència, de les varietats pertinents a cada zona: el macabeu dels Costers d'Ordal i el Massís del Garraf, el xarel·lo de la Conca del riu Anoia i la Parellada de la serra d'Ancosa, a 700m d'altitud. El celler AT Roca és el projecte d'Agustí Torelló Sibill i el seu fill, Agustí Torelló Roca, un dels joves enòlegs amb més talent i futur del nostre país, amb una sensibilitat especial per la viticultura d'intervenció mínima. És d'aquesta forma com neix aquest Brut Reserva elegant i poderós, envellit en ampolla durant 15 mesos i rebatejat com un "vi de paisatge", ja que a través de les seves fines i elegants bombolles pot arribar-se a comprendre per què al Penedès el vi escumós és una religió capaç de definir tot un territori. I sobretot, pot entendre's allò que recordàvem abans d'Orson Welles: que el vi, també l'escumós, és capaç de despertar emocions precioses.

Brut Nature, del celler AT Roca, un "vi de paisatge"