El cap de setmana és moment de relaxar-se i desconnectar de la feina, els estudis i oblidar, durant unes hores, la rutina setmanal. Són dos dies per fer altres plans, sortir de casa o, una altra opció molt vàlida, quedar-se al sofà abraçant la manta i mirant sèries i pel·lícules. Els dissabtes i diumenges, però, també resulten ser una oportunitat excel·lent per descobrir aquells restaurants que ens criden més l'atenció, però que entre setmana és impossible visitar-los per la falta de temps. Perquè no hagis de perdre temps pensant on anar, des de La Gourmeteria et recomanem 4 restaurants per tastar durant el cap de setmana i gaudir de magnífics plats i indrets.

Els millors esmorzars de forquilla de Barcelona

Els esmorzars de forquilla són una senya d'identitat de la cuina catalana, una mostra inapel·lable del significat i rellevància de la gastronomia de Catalunya. Per tastar bons esmorzars de forquilla no és necessari recórrer quilòmetres i quilòmetres per descobrir bars de carretera. N'hi ha prou amb tenir bon ull i saber parar atenció a les bones recomanacions. En concret, a Barcelona hi ha locals que excel·leixen pels seus esmorzars de forquilla i que eviten haver de sortir de la capital per degustar un àpat magnànim.

Cal Boter: esmorzar de forquilla top a la Vila de Gràcia 

És primera hora del matí i el menjador de Cal Boter està mig ple; és un bon senyal. M’entaulo al costat de la porta d’entrada, davant de la barra de marbre. El local té molt encant i et trasllada a temps passats. En Toni i l'Encarna van obrir portes ara fa 37 anys, però ara són els seus fills, la Marta i el Pau, els encarregats d’alimentar el barri amb la seva cuina tradicional catalana. Val a dir que tenen parada de carn al mercat de Sant Andreu, d’on porten moltes de les viandes que cuinen. Les parets són plenes de records, fotografies i rètols de les festes del barri, també veig un parell de pissarres amb els plats del dia.

bacallà amb seques
El bacallà amb seques de Cal Boter / Foto: Víctor Antich

A Cal Boter ho tenen molt clar: aposten pels esmorzars de forquilla. I atès que l’esmorzar és el menjar més important del dia i, per això, ha de ser contundent, s’obliden de comentar que hi ha un component social, perquè els fidels acostumen a fer-ho sempre en grup. Cal Boter és un negoci familiar que ofereix cuina tradicional catalana ben elaborada i a un preu raonable. Al migdia tenen un menú que actualitzen setmanalment al preu imbatible de 14,5 €. Un bon lloc per anar a esmorzar, dinar o sopar si t’apropes al barri.

La Pubilla: esmorzars gloriosos i econòmics

Fa anys que visito el restaurant La Pubilla, a tocar del mercat de la Llibertat, a la Vila de Gràcia. El vaig descobrir fa uns anys gràcies a uns amics del barri, que m'hi van portar a esmorzar. Recordo que va ser un esmorzar gloriós. Com deia, a banda dels esmorzars, he continuat sovintejant La Pubilla, però habitualment a l’hora de sopar, ja que és un molt bon lloc per anar-hi amb els amics: la teca és exquisida i el tracte també. Però, és clar, el que encara em faltava per tastar era el menú que fan al migdia i que té molta anomenada al barri. És cert que ho havia intentat unes quantes ocasions, però tot i que em presentava ben d’hora sempre havia estat impossible, perquè el restaurant està sempre a petar, especialment el dijous, que és el dia que ofereixen l’arròs, amb el que són uns veritables especialistes cuinant-lo de diferents maneres, com l’arròs caldós de llamàntol, l’arròs de marisc, pop, secret de porc ibèric o de verdures.

Bar Iberia: l'esmorzar de forquilla més pletòric

És l’hora de dinar i el local està a petar. Només entrar, em saluda el Francisco des de la cuina i el Longinos m’entaula al costat de la barra, des d’on veig com la majoria dels parroquians es coneixen, perquè se saluden i xerren entre ells. Em deixen el menú i una ampolla d’aigua sobre les estovalles de quadres, mentre penso que les patates amb pop i les carxofes al forn em venen de gust, tots dos plats se’ls estan fotent a la taula del costat i fan molt bona pinta. Però mirant la pissarra penjada a la paret canvio d'idea. El local té bon rotllo, amb l’ambient de bar de tota la vida i els seus cambrers amb davantal negre anant amunt i avall, on les converses flueixen a més decibels dels necessaris convertint el menjador en una festa, però també la cuina, d’on se’ls sent riure ara mateix. Tot plegat, un galliner curiós i divertit.

Bodega La Massana: un segle d'esmorzars de forquilla

M’apropo al barri d’Horta, a la Bodega La Massana, una de les més antigues de Barcelona, on crec que no he estat mai. M’han dit que s’hi esmorza de conya i que és un bon lloc que cal visitar. Situada al carrer d’Horta 1, al bell mig del mateix barri, la Bodega La Massana és de les de tota la vida. Ja abans d’entrar, el primer que veig són les botes enganxades a la paret i un parell d’avis garrafa en mà esperant el seu torn per omplir-les de vi de Gandesa, Priorat, Penedès, Alella o qualsevol altre, en tenen per donar i per vendre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!