Les Festes de Gràcia 2023 són unes de les festes majors més importants de Barcelona. I, com a qualsevol festa, la gastronomia hi juga un paper fonamental. Per poder passejar i passar-ho bé, és imprescindible conèixer els locals que t'envolten al llarg de la setmana de rauxa. Són, de fet, unes festes reconegudes per la Creu de Sant Jordi i és una Festa d'Interès Nacional. Sobretot, destaquen pel seu concurs de carrers guarnits, que cada any engalana el barri amb colors, figures, concerts i diversió. Aquest any, com és habitual, se celebraran entre el 15 i el 21 d'agost, així que ja tens l'excusa ideal per visitar els següents establiments del barri de Gràcia.
1. Dos Manos
L'atmosfera de la Tel-Aviv més cool, amb els vaixells insígnia gastronòmics, al centre de Barcelona, només pot ser un bon auguri. En un format casual, les atzavares i altres delicatessen israelianes protagonitzen una carta gurmet, saludable, variada i assequible, en un local que es presenta com a nou hotspot foodie a tenir molt en compte al barri de Gràcia.
El bar Dos Manos és perquè aquí es menja a dues mans. Sigui per mullar pa, per agafar una bona i farcida pita o per anar picant. Les mans van i venen, per compartir, al centre de la taula. Aquí opten per ser tan autèntics com sigui possible a les seves receptes, els més fidels a la seva memòria gastronòmica.
📍 Carrer del Torrent de l'Olla, 3
2. Chalito
Com estan les milaneses del Chalito! S'elaboren aquí cada dia de manera artesana i amb els millors ingredients. Hi ha fins a 12 combinacions diferents de milaneses amb toppings a la carta. Amb ous fregits; amb crema de rocafort i xampinyons; amb tomàquet, ruca, mozzarella, parmesà i pernil serrant; amb sobrassada, mozzarella, formatge de maó i mel; amb provolone i salsa criolla, per citar-ne només algunes. Totes les combinacions de milaneses es poden acompanyar amb guarnicions com patates fregides casolanes, patates rostides, arròs amb un toc de parmesà o amanida. Així, segur que en tenen una al vostre gust. Només cal descobrir quina, i cruspir-la! Ara bé, no podràs seure a l'interior de Chalito, ja que no tenen taules. Es tracta d'un establiment que només fa repartiment a domicili.
📍 Via Augusta, 65
3. Pastan
Jérôme Ibanez-Fawcett i Juan Socino. Ells són els impulsors del restaurant Pastan, però amb històries totalment oposades que, en un moment puntual de la vida, es van creuar impulsades per un destí màgic. D'una banda, Jérôme és un executiu francès que, enmig de la pandèmia, va tenir la idea de crear el negoci de Pastan. El seu somni es va fer realitat en conèixer a Londres el jugador de rugbi argentí Socino, mundialista amb el seu país.
Els plats que conformen la carta de Pastan sorgeixen d'una fusió entre la cuina italiana, el seu ingredient principal és la pasta, però amb aportacions creatives i fins i tot amb picades d'ullet a altres països pel que fa als seus plats. Des d'una amanida caprese, a un wok amb verdures, passant per una tempura de gambes, fins a arribar a la clàssica puttanesca o carbonara. La carta inclou fins a set entrants diferents i una dotzena de plats principals. Uns nyoquis farcits servits amb una salsa de 'formatge' o una amanida Cèsar amb nuggets d'Heura, ceba cruixent, parmesà de castanyes de caju, llardons i maionesa són alguns dels entrants destacats. Uns tortel·linis de carabassa i sàlvia, uns raviolis de pèsols i escalunyes amb espàrrecs o uns scialiatelli amb salsa de 'formatge' i tomàquet, especiada amb harissa i coronada amb romaní fresc i xoriç d'Heura. Aquests són només alguns dels àpats principals.
📍 Carrer de Josep Torres, 25
4. Compà
El bar Compà és al carrer Escorial, i el veus de lluny a causa de la llarga cua que formen els parroquians davant del local, sobretot en hora punta. La seva clientela és heterogènia, explica el Vittorio, gerent de l'espai. És gent del barri i turistes que van o venen del Parc Güell. El local té pocs metres, però molt aprofitats: darrere d’una petita barra amb quatre tamborets veus el personal ballant sense parar en una pista massa petita, envoltats d’embotits i altres productes, màquines de tallar, un parell de planxes, pots amb salses que elaboren ells mateixos de carxofes, olives, bolets, ampolles de vi. Aquí, de fet, s'elabora un dels entrepans més seductors de la ciutat i que et poden ajudar a curar la ressaca de Sant Joan, però també a descobrir la regió italiana de Calàbria. De fet, el 95% dels productes són originaris d'allà, en concret del seu poble, Castrovillari, a la província de Cosenza.
📍 Carrer de l'Escorial, 47
5. 14 de la Rosa
Travesses la porta i estàs immers en una habitació banyada a la llum de les espelmes. Camines per rajoles amb estampats clàssics del nostre país i poses el cul en un tamboret al bar de fusta amb una superfície de marbre. Des d'allà, pots veure com els cambrers, vestits amb jaquetes de bar, corbates o corbates blanques, barregen begudes. Música espanyola o jazz antic de fons. El bar-cafè 14 de la Rosa és al número 14 del carrer de Martínez de la Rosa. Amb aquest nom tan mnemotècnic ja tens molt de guanyat per planificar una visita. El seu propietari, el britànic Dean Shury va aconseguir convertir el local que tenia al cap en una realitat preciosa. Simplicitat, classicisme i elegància es tradueixen al 14 de la Rosa quan per fi veu la llum el 2018. Els còctels, la part més extensa, però no única de la carta, són de tall clàssic.
📍 Carrer de Martínez de la Rosa, 14