Neveres amb portes de fusta, botes de vi i tiradors metàl·lics, vermut de la casa i taulells de marbre. Aquestes són algunes de les característiques dels cellers de barri a Barcelona, que persisteixen i que cada dia guanyen més adeptes. Voluntat de contagiar-se de l’esperit de temps passats? Les grans superfícies i els nous supermercats de delicatessen no compten amb l’esperit humà que aporta la pàtina del temps. Els cellers de barri són gairebé tota una institució. Tant per al sector gastronòmic com per a la societat. Ànima de barri, els propietaris dels cellers coneixen de primera mà els seus clients i acullen els nouvinguts amb un somriure i ganes de saber què els interessa. Molts, de fet, són negocis familiars, que, generació rere generació, han fet servir l’olfacte negociant per portar als seus petits establiments el bo i millor d’arreu. Com a petit homenatge i amb ganes de mostrar-vos l’essència d’aquests establiments que realment persisteixen al pas del temps, us proposem un recorregut per 5 cellers de barri de Barcelona que pots visitar aquest estiu i assegurar-ne la preservació. A La Gandula d'ElNacional.cat trobaràs moltes més propostes gastronòmiques i personals per gaudir aquest estiu.

🤩 5 destins de viatge ideals per als amants de l'adrenalina
 

1. Celler Jordana

"Benaventurats els hispans per als qui viure és sinònim de beure". Una sentència atribuïda a l'emperador romà Juli Cèsar, que ens dona moltes pistes sobre el local on entrem: tot un temple vinícola que no té res a envejar dels temples romans. En el seu interior, centenars d'exemplars de vins de referència i els millors productes gurmet. És o no un temple? Aquesta és la filosofia del Celler Jordana, qui ha fet el salt des de la comarca del maresme fins a la ciutat de Barcelona per oferir la major àmplia representació de vins d'Alella. Al capdavant del restaurant, Manel Pujol, declarat un ferm amant dels vins de la ciutat costanera d'Alella, que viu darrere de la barra del Celler Jordana per compartir i donar a conèixer la gran oferta de vins que s'elaboren a la Denominació d'Origen d'Alella, la DO més propera a Barcelona, tanmateix, una de les més desconegudes. Amb una oferta de prop de més de 200 referències de vins nacionals i internacionals, que es poden gaudir a preu de botiga amb la retirada del tap inclosa; un somni fet realitat per als amants del vi i els que xalen la vida.

Manel Pujol, del Celler Jordana
Manel Pujol, del Celler Jordana / Foto: Jordi Domènech

El Celler Jordana, tot i arribar fa només un any a Barcelona, és tot un temple a la ciutat d'Alella, esdevenint la botiga de vins més antiga d'aquesta ciutat de la comarca del maresme. Regentat per Manel Pujol des de 2013, quan va quedar-se amb la botiga de vins a granel amb més història del poble. Un celler d'aquells "de tota la vida", del 1957, que el 2013 es reconverteix en una botiga de vins amb una oferta de més de 550 de referència nacionals i internacionals. I tots ells, acompanyats amb una singular i única proposta de carta de cuina d'assemblatge amb productes gurmet selecció de Manel Pujol, una experiència que, si es comparteix, es gaudeix el doble. Ara, aquest viatge cap al passat del poble d'Alella, ha aterrat a la ciutat comtal per robar els cors dels barcelonins. Celler Jordana és un temple vinícola amb una oferta assequible per a totes les butxaques. Quan compartir una bona ampolla de vi no és una excusa per gaudir d'un pla d'aquesta alçada amb els amics o la família? Per un preu de 35 euros per persona de mitjana, el celler ofereix una carta exquisida a base d'un bon vi i petites delicatessen a compartir. Una cuina de producte, sense fogons, i amb una gran selecció de vins. Amb la clara intenció de despertar una emoció en cada mos i en cada xarrup. Així doncs, viatgem cap a Alella?

📍 Carrer de Floridablanca, 88

2. Bodega Sopena

La Bodega Sopena és un celler encantador, dels d'abans. Bona selecció de vins a preus molt assequibles i copes plenes. Les tapes amb molt bona qualitat. Els relleus generacions no han perdut l'essència d'un tracte molt servicial i ben qualificat per tots els comensals. Un celler autèntic al barri del Clot, dels que cada vegada és més difícil trobar a Barcelona. Just al costat del mercat del Clot, ideal per prendre alguna cosa a l'hora de l'aperitiu, amb molta varietat de vins. El tracte agradable i la bona qualitat del servei, sempre molt atents, complementen aquest espai petit, però amb encant. Sempre és ple i paga la pena. Són generosos amb les quantitats i, a més a més, tenen molta varietat de vins i begudes.

La Bodega Sopena és un celler en el qual abans tot eren botes on es venia el vi i el licor. Posteriorment, van canviar la major part d’aquestes botes per les prestatgeries de fusta que avui dia coneixem i van deixar les que hi havia al final per servir vi i vermut. Una de les sorpreses d’aquest celler és l’espai que s’amaga darrere del taulell, una gran sala en la qual també es pot estar i gaudir del lloc, tot i que és ben cert que la part emblemàtica i més bonica és la de davant. L’ambient és distès i amigable, i els horaris unes simples orientacions, ja que la rauxa popular envalenteix els propietaris a allargar la jornada per seguir xalant de la puresa d’un bon celler de barri.

📍 Carrer del Clot, 55

3. Celler Panotxa

Quan hi passes per davant, podries identificar-lo com un bar heavy. T’imagines, pensant en l’estereotip, molta cervesa, poca teca i el terra ben enganxifós. La realitat és ben diferent, perquè al Celler Panotxa s’hi poden menjar angules, caviar i beure Bollinger a ritme d’AC/DC. Podem posar-nos-hi ben fins, sigui a base d’ostres, de formatges i de pintxos de xistorra. David Huerta, propietari i barman, és heavy en tots els sentits. En ple confinament, quan amb la Sandra Agudelo va agafar el relleu de l’antic Celler Ca La Paqui, que en Juan i la Paqui havien regentat durant una pila de dècades, va decidir que si bé en un inici no havia pensat de retocar massa l’antiga bodega, ara que tenia temps, hi vessaria una de les seves passions: la música. Així, va encarregar diversos murals pel sostre, on ara llueixen els logotips dels seus grups favorits, així com d’altres detalls que deixen clar que aquí, a banda de ‘jalar’ i beure la mar de bé, també s’hi escolta bona música.

📍 Carrer de Sant Joan de Malta, 53

4. Bodega Iturre

La Bodega Iturre és un celler d’aquells que et pots trobar per casualitat, passejant pel barri de casa teva, però que un cop hi passes per davant hi ha quelcom que et crida l’atenció i fa frenar-te en sec. L’entrada de fusta, la tipografia basca i cridanera de les lletres, el terra d’estil antic. Si no hi heu entrat mai, amb aquesta descripció ja us podeu anar fent una idea de l’estil que transpira: autenticitat. Parlar amb el propietari és una mostra més d’aquesta fidelitat i originalitat de l’establiment. Un bar que ‘només’ acumula a l'esquena 90 anys.

Ubicat al carrer de Sardenya, una mica més amunt de la Sagrada Família, compta amb la sort d’allunyar-se de les mirades dels turistes, la qual cosa permet als barcelonins i fidels poder seguir xalant d’un espai segur, no massificat i tendre a la Barcelona contemporània. De fet, només cal acostar-s’hi i preguntar a les persones que hi van entrant i sortint. “Un celler clàssic ubicat en una zona cèntrica, però tranquil·la. El personal és molt amable, el servei bo i la relació qualitat-preu és atractiva”, defensa una clienta. Ofereixen una àmplia de veritat de tapes, vins i vermuts per assegurar que la visita no serà cap decepció i la tornada al local serà més d’hora que tard.

📍 Carrer de Sardenya, 361

5. Celler Cala del Vermut

Un bon vermut, un menjar espectacular i una actitud encomiable són els tres ingredients necessaris per assolir la clau de l’èxit. El Celler Cala del Vermut és una joia local barcelonina fixada al carrer de les Magdalenes, 12. A un preu molt raonable i competitiu tenen un dels millors vermuts casolà de la ciutat que, per sort nostre, és acompanyat d’unes grans braves i unes excel·lents tapes. Només per la característica de ser un amant i fanàtic del vermut, ja paga la pena fer-hi una visita. Una escada que, per cert, no et decebrà. Ans al contrari, ja que l’experiència i els centenars de comentaris positius l’avalen amb escreix. En un espai força petit, però molt acollidor i molt ben ambientat. Una atmosfera molt agradable al centre de Barcelona per aixoplugar-se de la calor i de l’estiu i refrescar-se amb el millor estil gastronòmic de la ciutat. T’ho perdràs?

📍  Carrer de les Magdalenes, 12

El bo i millor d'arreu! Ara toca visitar-los i ajudar que es conservin.