És normal caure en la creença que el receptari vegà és escàs i avorrit. Al cap i a la fi, es restringeixen una bona quantitat d'aliments, molts d'ells bàsics en dietes tan tradicionals com la mediterrània. Però, a canvi, també es descobreixen molts altres productes amb què es pot arribar a compensar aquesta pèrdua de textures o sabors i amb què, a més, es guanyen altres nous beneficis. Per això, repassarem les receptes més bàsiques de la cuina tradicional i les recrearem amb productes 100% vegans. Propostes ideals tant per als que han decidit allunyar al món animal dels seus rebostos com per als que volen provar nous sabors.

5 receptes de la cuina tradicional per a vegans

1. Truita de patates

Òbviament, entre els ingredients no trobem ou i sí farina de cigrons, amb la qual s'obté una textura molt similar. Per fer-la encara més lleugera i sumar menys calories, les patates es poden coure en comptes de fregir. A més, eliminant aquesta quantitat d'oli abaratim el cost considerablement. Per donar-li més sabor, pots saltejar les patates al final amb una cullerada d'oli.

Truita de patates vegana / Foto: Pixabay

El següent pas és preparar la barreja de l'aigua i la farina de cigrons. Per a una truita per a quatre persones es necessiten unes 16 cullerades. En un bol es barregen amb aigua fins a aconseguir una pasta consistent. S'afegeixen les patates i una mica de sal i es llancen a la paella. La resta és igual a la truita tradicional. Es deixa fins que arreli, es gira i llest.

2. Hamburgueses vegetals

La base d'aquestes hamburgueses són patates cuites. La resta depèn dels gustos, però no solen faltar la ceba, els pèsols, una mica de pastanaga ratllada i fins i tot unes tires de pebrot. Primer se salten totes les verdures i després s'afegeixen a la patata ben picada. Per descomptat, el toc especial el posen les herbes o espècies que més t'agradin. En aquest cas queden molt bé el pebre de caiena i el comí. Perquè la consistència sigui més ferma es poden afegir unes cullerades de farina de blat de moro. I fins i tot, es poden cobrir al final perquè no perdin la forma.

3. Macarrons amb tofu

El tofu és un producte molt saludable, ja que es tracta d'una formidable font de proteïnes vegetals. El problema és que cal treballar-lo una mica perquè guanyi en sabor. Aquí va un marinat que aconseguirà que quan l'afegeixis a la teva pasta preferida sigui el més semblant a menjar uns macarrons amb xoriço.

Macarrons amb tofu / Foto: Pixabay

En un pot de vidre afegeix pebre vermell, all picat, ceba en pols, tomàquet concentrat, sal i un bon raig d'oli d'oliva. Barreja bé, afegeix el tofu tallat a daus i deixa reposar fins a l'endemà. Després només hauràs de saltejar-lo, afegir una mica de salsa de tomàquet i barrejar amb la teva pasta preferida.

4. Seitan en salsa de pebre

Juntament amb el tofu, que prové de la soja, el seitan és una altra font de proteïnes excel·lent en la dieta vegana. En aquest cas podem traduir-lo com el gluten que conté el blat una vegada es retira el midó, així que això no és vàlid per a celíacs. Una vegada tenim el seitan tallat a filets fins, els cuinem a la planxa per ambdós costats.

Seitan en salsa de pebre / Foto: Pixabay

Per a la salsa, primer saltem l'all laminat juntament amb pebre. Després s'afegeix la nata vegetal (pot ser de soja o de civada), un vas de brou de verdures i, opcional, un raig de vi blanc. Es deixa a foc mitjà uns minuts perquè es barregi tot i s'afegeix el seitan. Després d'uns cinc minuts, el seitan ja haurà agafat els sabors de la salsa i aquesta haurà reduït una mica. Ja està a punt per servir.

5. Burritos vegetals

Aquí les protagonistes seran les mongetes negres. El primer pas és coure-les amb una fulla de llorer. Després, les saltegem amb el xili per donar-li aquest toc picant. S'assaona al gust i les aixafem amb l'ajuda d'una forquilla. Se li pot afegir part del líquid de la cocció perquè el puré sigui més suau. La resta del farcit serà format per ceba i pebrot vermell i verd. El saltem bé amb una mica d'oli i reservem. Preparem les truites i les omplim amb les verdures i el puré dels fesols. Es pot acompanyar d'una mica d'arròs i ja tens un plat amb tot el sabor de Mèxic.