No hi ha plat que el seu sabor estigui més relacionat amb l'estiu que el gaspatxo. El seu èxit és rotund i no hi ha modes que aconsegueixin desbancar-lo dels preferits. I és que són molts els motius pels quals aquesta sopa freda és sempre entre els més plats més consumits cada estiu. El primer el que és una preparació fàcil i que, a més, pots preparar-la amb temps i tenir sempre una gerra freda a la nevera. Un altre motiu és precisament aquest, el que es consumeix fred i és summament refrescant, ideal per als dies més calorosos.
També podem afegir que és molt saludable, ja que es tracta d'una sopa a base de diferents hortalisses. Finalment, cal destacar que admet multitud de variacions per adaptar-se als teus gustos. I aquí tens algunes idees perquè puguis escollir:
1. El clàssic
La recepta andalusa, d'on el gaspatxo és originari, és a base de tomàquet (els de pera donen el millor resultat), pebrot, una mica de pa dur, all, oli, vinagre i sal. Per rematar, pots afegir un cogombre molt picat just abans de consumir-lo. La quantitat d'aigua varia segons el vulguis prendre més lleuger, per beure, o més contundent i degustar-lo amb cullera.
2. De remolatxa
Si busques opcions econòmiques, afegir remolatxa és una bona idea. El seu preu ronda l'euro i mig el quilo i aporta un color tan diferent que enamora a primera vista. Per a la seva elaboració primer has de coure-la i, a l'hora de calcular la quantitat, substitueix part del tomàquet per remolatxa al gust.
3. Picant
Aquesta és una bona opció si t'agrada el gaspatxo lleuger, per beure. En afegir més aigua, aconsegueixes més quantitat amb les mateixes hortalisses (més barat) però perds part del sabor. Amb uns raves picants aconseguiràs pujar diversos punts el sabor i donar-li un toc molt especial.
4. De síndria
A mig camí entre un aperitiu i unes postres, aquest és un dels gaspatxos amb millor acollida, sobretot per nens o per aquestes persones que diuen que no els agraden les verdures o els sabors intensos. Per fer-ho més suau, elimina l'all i si busques una opció més refrescant encara, unes fulles de menta marcaran la diferència.
5. Groc
Una altra opció ideal per "enganyar" els més reticents és donar-li un color diferent i original i el groc en moltes ocasions és un encert assegurat. El truc és afegir poc tomàquet i molt pebrot groc. Per donar-li un toc dolç afegeix blat de moro. Voldràs repetir, sense cap mena de dubte.
6. De pastanaga
Una de les versions més econòmiques és la que incorpora la pastanaga entre els seus ingredients. Amb això no només estalvies tomàquets (que és l'ingredient més car) també aconsegueixes donar-li més consistència i que sigui un plat més contundent. Si vols donar-li un extra de sabor afegeix també ceba, cogombre i fins i tot una mica d'api.
7. Amb ametlles
I posats a trobar una opció que ompli l'estómac i que sigui un entrant contundent, aquesta versió amb ametlles aconseguirà omplir la panxa dels més golafres (una forma molt eficaç d'economitzar el menú diari). Redueix el tomàquet, elimina el pa i completa amb raïm (sense llavors). Una versió diferent, però molt saborosa.