Les festes de Nadal són sinònim de grans menjades i àpats abundants. Escudella, pollastre, canelons, torrons i les sovint oblidades neules omplen les taules de Catalunya de tradició, família i festa. Unes festes tant divertides com complicades de gestionar, perquè si et toca fer d'amfitrió, ja et pots arromangar que la feinada pot ser forta. Per alleugerir una mica la tasca, t'hem preparat un recull de receptes perquè no les hagis de buscar i puguis ficar-te directament a preparar les menjades d'aquests dies.

Un menú èpic de Nadal

Els plats de Nadal demanen tradició, i per molt que sempre es puguin fer diferents versions d'una mateixa recepta, el menú a fer és pràcticament obligat.

Escudella i carn d'olla

El sant greal de la cuina catalana i el plat més mític de les festes de Nadal. L'escudella i carn d'olla és un plat reconfortant, elaborat i, malgrat que costi el seu temps fer-lo, en realitat no té cap complicació. L'escudella no deixa de ser una infusió de molts ingredients que aportaran tot el seu sabor al caldo i la majoria dels quals ens podrem menjar després. Cigrons, col, vedella, porc i els imprescindibles galets. Una recepta que has de fer tant sí com no i que et sortirà de primera si segueixes els passos que et deixem a continuació.

🍲 Recepta d'escudella i carn d'olla
 

Adapta i afegeix els plats que consideris, però sobretot, si has de cuinar, fes-ho amb temps i previsió

Pollastre rostit

Un altre dels grans clàssics és el pollastre rostit. Igual com passa amb l'escudella, és un plat elaborat, però més fàcil del que sembla. És un plat de festa, per tant, no escatimis en ingredients. Com més sereu més riureu, i com més bon producte trieu més el gaudireu. Una de les gràcies del pollastre rostit de Nadal és que es fa farcit. Pots fer-ho, o no, segons els gustos de la casa on cuinis, però un bon farcit millora molt l'experiència de l'àpat. Si no et vols complicar, pots rostir el pollastre sol.

🍗 Recepta de pollastre rostit
 

Escudella barrejada del restaurant Bullanga / Foto: Rosa Molinero Trias
Escudella barrejada del restaurant Bullanga / Foto: Rosa Molinero Trias

Aperitius nadalencs

Hem començat pels plats forts, però un dinar o un sopar de Nadal ha d'anar precedit per uns bons aperitius. És el moment de posar-se creatiu: deixa anar la teva imaginació i prepara tants aperitius com creguis convenient. Alguns dels ingredients que millor funcionen són el formatge, el paté, les torrades, la sobrassada, les olives, les anxoves o el pernil, entre altres. I si no tens gaires ganes de pensar, et deixem un recull d'aperitius que pots fer per quedar de primera amb els teus.

🍢 Recepta d'aperitius nadalencs
 

Ànec rostit

Passem a plats menys habituals. L'ànec rostit és un plat de festa en tota regla. Un plat de carn amb prunes i pinyons d'allò més català i que pots fer en comptes del pollastre. Potser no és tan tradicional, però la manera de cuinar-lo és la mateixa, malgrat que la carn no és exactament igual.

🦆 Recepta d'ànec rostit
 

Torró de crema cremada

Per acabar, ens posem exquisits i et proposem fer torró casolà de crema cremada. No és una recepta senzilla ni ràpida, però si vols quedar com un autèntic xef amb la família pots fer els torrons a casa. Aquesta és força més opcional, perquè a les pastisseries catalanes hi tenen els torrons clàssics de la millor qualitat del mercat. Però fer-los a casa també té la seva gràcia, i si et surten bé, triomfaràs com ningú al final de l'àpat.

🍫 Recepta de torró de crema cremada
 

Ara ja no tens excusa per no escollir un menú de Nadal. Adapta i afegeix els plats que consideris, però sobretot, si has de cuinar, fes-ho amb temps i previsió, i mira de fer-ne sempre una mica més del que calculis, perquè on en caben 10 en caben 11.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!