A Mafalda no li agradava la sopa, però a qui més?
La sopa va ser una de les primeres receptes que va cuinar l'home i que actualment es prepara a gairebé qualsevol part del món. N'existeixen mil i una varietats pel que és impossible no trobar-ne una que t'agradi i fins i tot algunes que t'apassionin.
Una llarguíssima història
Fa uns 500.000 aC l'home va descobrir el foc i, podem dir, que només uns dies després, la sopa. Al començament, en no tenir soperes i bols, utilitzaven els buits entre les pedres per escalfar aigua i introduir tota mena d'aliments. Al principi l'objectiu era simplement estovar-los, però no van tardar a descobrir que el brou resultant era igual de saborós.
Al llarg de tots aquests anys s'ha anat perfeccionant la tècnica i ara sabem quins aliments proporcionen millor gust del brou, com treure'ls el millor profit i els beneficis nutricionals de cada tipus de sopa.
La Fundació Dieta Mediterrània recomana augmentar el consum de sopa fins a les quatre o cinc vegades per setmana
La volta al món de sopa en sopa
Una llarga trajectòria que a cada regió del món escollia un camí, motiu per què ara tenim una sopa diferent és cada zona. Aquí ens perd l'escudella, un brou amb base de carn i verdures que tots reconeixen pels seus grans galets. A Castella és molt apreciada la sopa d'all o sopa castellana, amb pa i ou en la seva versió més completa.
Els nostres veïns francesos xalen per una sopa de ceba, els italians presumeixen del seu minestrone (amb moltes verdures) mentre que a l'altra banda del món, als Estats Units, l'ingredient principal sol ser el blat de moro. A Àsia, triomfa tant la sopa miso com la Wantán.
Li sobren motius
El triomf de la sopa ve acompanyat de diverses raons que ningú no pot rebatre. Arguments tan potents com que es tracta d'un dinar o sopar molt econòmic, receptes fàcils de preparar, es conserven molt temps i senten bé a tots.
A més, ens centrarem en els beneficis per al nostre organisme, que no són pocs.
Cinc beneficis de la sopa per al nostre organisme:
-
Reconforten a l'instant. En els dies d'hivern, pluja i fred, un plat calent aconsegueix que aquesta calor entri al nostre cos, pugi la nostra temperatura i ens sentim molt millor al moment. Passa el mateix amb les infusions, però sense aportar vitamines i minerals. Igual que un guisat molt contundent, que ens deixarà inflats i massa plens. La sopa té el poder de temperar el cos i aportar l'energia necessària, fins i tot quan estem malalts.
-
Hidrata. Mentre que a l'estiu tenim molt clar com de necessari que és hidratar-se, a l'hivern se'ns obliden totes aquestes recomanacions. Encara que bé és cert que en no suar, no es requereix tanta quantitat aigua, sí que és necessari arribar a un mínim. Amb la sopa és més fàcil aconseguir aquest objectiu.
-
Aprofitament extra. En moltes formes de cocció es perd part dels nutrients dels aliments. En el cas de les sopes, s'aprofita tot. D'una banda es consumeixen les verdures o les carns i per un altre el brou amb tots els nutrients que han passat per l'aigua. A més, es pot obtenir un dinar i un sopar en una mateixa sopera. Per exemple, a mig dia es menja el pollastre, amb una patata i algunes verdures i a la nit, es piquen la resta de verdures, s'afegeixen uns fideus i llest! Amb sort fins i tot et sobra brou per congelar i tenir-lo a mà per a un consomé o base d'un guisat.
-
La barreja ideal. Els ingredients es poden seleccionar per gust, però també depenent del nostre objectiu. Per exemple, cerques un brou détox? En aquest cas entre els teus ingredients no ha de faltar l'api, la ceba, el porro i el nap. Si necessites un aliment reconstituent, d'aquests que reviuen un mort, caldrà afegir una mica més contundent com a carn, millor que sigui de pollastre si no vols aportar moltes calories. Això sí, l'os de pernil dona un gust deliciós del brou més sonso.
-
Fàcil digestió. Ja sigui de verdura, peix o carn, les sopes són una font extraordinària de vitamines i minerals alhora que és un aliment molt fàcil de digerir. Així doncs, un caldet fa igual de bé una persona sana que a una malalta i a un nen petit que a un ancià.