L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i El Nacional us oferim una setmana més, un nou clip audiovisual amb la iniciativa compartida de “Els Acadèmics”. Un projecte on els membres de l’ACGN es podran donar a conèixer, amb un to més didàctic i distès tots aquells aspectes de la nostra gastronomia i de la nostra cultura catalana.
Aquest dijous, és el torn de Josep Casas i Febrer, membre i exvicepresident de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, secretari general de la Confraria de la Verge de l’Olivera i membre actiu a diferents clubs gastronòmics.
Casas i Ferrer és advocat de professió, especialitzat en el sector immobiliari i vitivinícola. Entre les seves grans aficions, se'n destaquen els viatges i l’esport. De fet, Casas és un gran amant de la cultura del vi i de la gastronomia, i relacionat amb aquest àmbit cultural, ha organitzat conferències i ha publicat diferents articles tractant el tema. En aquest nou clip dels Acadèmics, el membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ens parlarà sobre el formatge emmental i les caves de Sant Sadurní d’Anoia.
Casas i Ferrer parla del subsol arquitectònic de Sant Sadurní d'Anoia, "la capital del cava". L'advocat parla del formatge emmental i dels seus orígens. Com es fa? Com es prepara? Quina és la seva elaboració completa?
"L'activitat del cava a Catalunya va començar la segona meitat del segle XIX", explica Casas i Ferrer, quan es volia imitar el xampany francès. "A partir del 1910, alguns treballadors espavilats que ja sabien com es feia aquesta beguda, i la van començar a fer a les seves cases". Un fet que va portar que avui dia, trobem un autèntic laberint i entramat de carrers subterranis, "com si es tractés d'un veritable formatge emmental".